Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Elveției: Tocmai am evitat o criză financiară. Intrarea Credit Suisse în insolvență nu a fost acceptată

Acțiunile din ultima vreme ale băncii centrale a Elveției au pus capăt turbulențelor din piețele financiare, susțin oficialii instituției. Șefii băncii naționale a Elveției au confirmat că pun la dispoziție sume mari drept sprijin pentru acordul de fuziune între UBS și Credit Suisse.

Declarația a venit într-o conferință de presă în care a fost anunțată de fapt creșterea dobânzii cheie. Majorarea ar trebui să contracareze inflația care a crescut de la începutul anului, până la 3,4% luna trecută. Oficialii băncii centrale a Elveției se așteaptă ca rata de creștere economică să fie modestă, previzionând o majorare de 1% a produsului intern brut.

”Am decis să înăsprim politica monetară și să creștem rata dobânzii cheie a SNB (Banca Națională a Elveției) cu 0,5 puncte procentuale, până la 1,5 la sută. Procedând astfel, contracarăm o nouă creștere a presiunii inflaționiste. Nu este exclus ca majorări suplimentare ale ratelor dobânzilor să fie necesare pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu,” a declarat Thomas Jordan  șeful consiliului guvernatorilor - Banca Elveției.

Băncile centrale continuă lupta împotriva inflației

Cât privește recentele probleme ale unor bănci din Elveția, preluarea de către UBS a rivalului Credit Suisse a fost o soluție forțată de prăbușirea acțiunilor acesteia din urmă și a retragerilor masive, susțin liderii băncii centrale. Instituția oferă un împrumut de până la 100 de miliarde de franci elvețieni, iar guvernul federal dă încă 100 de miliarde dacă va fi nevoie. Banii nu sunt însă un cadou, ci un împrumut care este purtător de dobândă.

”Asistența extinsă în materie de lichidități a oferit timpul necesar pentru a găsi o soluție care să protejeze stabilitatea financiară. A fost nevoie ca această soluție să fie elaborată sub o presiune considerabilă a timpului pentru a fi gata înainte de deschiderea piețelor asiatice în această săptămână. O insolvență a Credit Suisse ar fi avut consecințe grave asupra stabilității financiare naționale și internaționale și asupra economiei elvețiene. Asumarea unui asemenea risc ar fi fost iresponsabilă,” a explicat Thomas Jordan  șeful consiliului guvernatorilor - Banca Elveției.

Recentele evoluții din piața bancară a Elveției au venit în timp ce băncile centrale din întreaga lume continuă lupta împotriva inflației. În Statele Unite, Federal Reserve a majorat cu un sfert de punct rata dobânzii de referință; banca centrală a Norvegiei a făcut același lucru, iar Banca Angliei este de așteptat să aprobe o creștere după ce inflația a crescut în mod neașteptat luna trecută. Banca Centrală Europeană a majorat ratele cu o jumătate de punct săptămâna trecută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE