Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Balena beluga care se rătăcise în fluviul francez Sena a murit. Cetaceul fuses scos din apă în noaptea de marți spre miercuri și urcat într-un camion special amenajat, care urma să îl transporte în regiunea Calvados, pentru a fi eliberat în mare.

”În ciuda unei operațiuni fără precedent de salvare, vă anunțăm cu tristețe moartea cetaceului”, transmite prefectura din Calvados.

Operațiunea de salvare lansată marți a continuat pe tot parcursul nopții. În cele din urmă, beluga a fost extrasă din apă la ora patru dimineața, apoi a fost depusă pe o barjă unde i s-a verificat sănătatea.

Medicii nu au găsit nici o boală infecțioasă, dar au constatat că nu mai are activitate digestivă, ceea ce explică de ce nu a mai mâncat nimic în ultimele zile.

Balena de patru metri, care aparținea unei specii protejată, care trăiește de obicei în apele arctice mult mai reci, a rămas blocată în râu, la nord-vest de Paris, timp de o săptămână.

Peste 10 veterinari au așteptat pe o barjă pentru a trata balena, după ce a fost ridicată din apă într-un fel de hamac construit special. Aproximativ 80 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, inclusiv scafandri și poliție.

Echipa de salvare a avut nevoie de aproape șase ore pentru a ridica din apă balena bolnavă, care cântărea 800 de kilograme, și a o pune pe o barjă. Salvatorii au mutat-o apoi într-un camion frigorific, cu care au încercat să o transporte pe coastă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE