Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Autentic” a fost desemnat cuvântul anului 2023 de dicţionarul Merriam-Webster

Editorii dicţionarului american Merriam-Webster au decis ca ”autentic” să fie desemnat cuvântul anului 2023.

”Bucătărie autentică”, ”voce autentică”, ”sine autentic”, ”autenticitate ca artificiu” sunt câteva dintre sintagmele care au fost căutate anul acesta pe pagina web a dicționarului, spune editorul Peter Sokolowski, într-un interviu acordat pentru Associated Press.

Editorul Peter Sokolowski: ”Vedem în 2023 un fel de criză a autenticităţii. Ne dăm seama că atunci când punem autenticitatea sub semnul întrebării, o apreciem încă şi mai mult”

Peter Sokolowski şi echipa sa urmăresc, în general, creşterea numărului de consultări şi a evenimentelor corelate la nivel global. Anul acesta, nu a existat o creştere uriaşă într-un moment anume, ci vorbim de un interes constant pentru cuvântul ”autentic”, scrie Agerpres.

În 2023, Taylor Swift şi prinţul Harry s-au aflat în căutarea autenticităţii prin vorbe şi fapte

Inteligenţa artificială şi de criza de management care a afectat dezvoltatorul ChatGPT, OpenAI s-au aflat în atenția publicului. Tot în 2023, Taylor Swift şi prinţul Harry s-au aflat în căutarea autenticităţii prin vorbe şi fapte, iar Elon Musk însuşi, cu prilejul unui summit global guvernamental care a avut loc în februarie la Dubai, i-a îndemnat pe directorii de companii, politicieni, miniştri şi alţi lideri să ”vorbească autentic” pe reţelele de socializare şi să-şi administreze chiar ei conturile.

Peter Sokolowski: ”Putem avea încredere că un student şi-a scris singur lucrarea? Putem avea încredere că un politician a făcut această declaraţie? Nu mai avem încredere în ceea ce vedem. Câteodată nu ne vine să dăm crezare la ceea ce vedem cu propriii ochi sau auzim cu propriile urechi. Ne dăm seama acum că şi autenticitatea este la rândul ei o performanţă în sine”

În 2022, ''gaslighting'' a fost cuvântul anului desemnat de dicţionarul Merriam-Webster.

Care au fost cele mai căutate cuvinte în 2023

Pe lista celor mai căutate cuvinte în 2023, potrivit dicţionarului american, se mai numără: ''rizz'' (cuvânt argotic care înseamnă ''atracţie romantică sau şarm''), ''kibbutz'' (''gospodărie comunală sau aşezare în Israel''), ''deadname'' (''numele pe care o persoană transgender l-a primit la naştere şi pe care nu-l mai foloseşte după ce şi-a făcut tranziţia''), ''doppelganger'' (''sosie'', ''alter ego'', ''dublură fantomatică''), ''coronation'', ''deepfake'' (''imagine sau înregistrare modificată şi manevrată în mod convingător astfel încât subiectul să pară că face sau spune ceva ce nu a făcut sau nu a spus'').

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE