Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacuri cibernetice asupra Muntenegrului. Franța sare în ajutor

Franţa va oferi expertiză în domeniul securităţii cibernetice instituţiilor guvernamentale din Muntenegru. Cererea a venit de guvernul de la Podgorița după un atac informatic major asupra instituţiilor sale.

Este al doilea atac cibernetic în numai o săptămână în Muntenegru, la scurt timp după votarea unei moţiuni de cenzură care a dus la răsturnarea guvernului pe 19 august. Unii oficiali muntenegreni suspectează Rusia, chiar dacă premierul rămâne precaut faţă de această ipoteză.

În urma cererii, Franța va asigura o misiune de sprijin şi asistenţă în detectarea, analiza şi remedierea securităţii cibernetice. De altfel, există un proiect de creare a unui centru regional în domeniu, condus de Franţa şi Slovenia și care va avea sediul în Muntenegru.

Moțiunea de cenzură care a dus la răsturnarea guvernului

O moţiune de cenzură adoptată de parlamentul de la Podgoriţa a dus la pierdere majorităţii care sprijinea guvernul, deschizând calea unor noi neînțelegeri politice în Muntenegru, informează AFP, citată de Agerpres. Moţiunea a strâns 50 de voturi, în timp ce restul aleşilor din parlament, care are 81 de locuri, au ales să boicoteze votarea moţiunii, cu excepţia unui vot împotrivă.

Votul survine la câteva luni după o altă moţiune de cenzură care a răsturnat un Guvern de coaliţie în luna februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE