Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arestări pentru spionaj în Marea Britanie: Rishi Sunak denunță "interferența" din partea Beijingului

Premierul britanic Rishi Sunak i-a exprimat omologului său chinez "profunda îngrijorare" cu privire la "interferența chineză în democrația parlamentară britanică", după dezvăluirea arestării a doi bărbați sub acuzația de spionaj, potrivt Euronews.com.

Poliția a confirmat că cei doi au fost arestați în temeiul Legii privind secretele oficiale, în timp ce The Sunday Times a dezvăluit că unul dintre bărbați, în vârstă de 20 de ani, era un cercetător parlamentar care avea legături cu mai mulți parlamentari conservatori.

El și un alt bărbat în vârstă de 30 de ani au fost arestați în martie, a confirmat Poliția Metropolitană.

Interferențele chinezești în politica britanică

Duminică dimineață, Downing Street a anunțat că Sunak a exprimat "îngrijorări semnificative" cu privire la interferențele chinezești unui oficial de rang înalt din China.

Un purtător de cuvânt a declarat: "Primul ministru s-a întâlnit cu premierul Li Qiang și i-a transmis preocupările sale semnificative cu privire la interferența chineză în democrația parlamentară din Marea Britanie".

Se presupune că bărbatul arestat ar fi avut legături cu ministrul Securității, Tom Tugendhat, și cu președinta Comisiei pentru afaceri externe, Alicia Kearns, printre alte personalități de profil.

A fost confirmat că este un britanic care a lucrat anterior în domeniul politicii internaționale, în special în relațiile cu Beijingul.

Anul trecut, serviciile de informații britanice au dezvăluit cazul unui agent guvernamental chinez, Christine Lee, susținând că aceasta "s-a implicat în activități de interferență politică în numele Partidului Comunist Chinez, prin dialogul cu membri ai Parlamentului".

La începutul acestui an, Comisia pentru Informații și Securitate a Camerei Comunelor a făcut afirmații potrivit cărora China ar viza Marea Britanie, afirmând că trebuie să se pună întrebări cu privire la necesitatea de a se lua mai multe măsuri pentru a atenua riscurile potențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE