Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arabia Saudită, infiltrată pe Wikipedia, în încercarea de a controla conținutul site-ului

Autoritățile din Arabia Saudită s-au "infiltrat" în Wikipedia și au condamnat doi administratori în încercarea de a controla conținutul editorial al site-ului, potrivit unor organizații neguvernamentale (ONG-uri).

Această decizie vine la câteva săptămâni după ce un tribunal american a condamnat un fost angajat al Twitter la trei ani și jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea unor oficiali saudiți.

Două organizații, Democracy for the Arab World Now (DAWN) și SMEX, cu sediul la Washington și, respectiv, la Beirut, au afirmat într-o declarație comună că "guvernul Arabiei Saudite s-a infiltrat în Wikipedia prin recrutarea administratorilor de cel mai înalt rang al organizației din țară pentru a controla informațiile despre stat și pentru a-i urmări în justiție pe cei care au contribuit cu informații critice despre deținuții politici".

ONG-urile au declarat că au dovezi ale invadării Wikipedia de către guvernul saudit, pe baza unor interviuri cu surse apropiate site-ului și cu administratorii încarcerați.

Potrivit ONG-urilor, doi administratori de rang înalt ai Wikipedia, care aveau acces la editarea unor pagini complet protejate, Ossama Khalid și Ziyad al-Sofiani, au fost arestați în Arabia Saudită în septembrie 2020 și condamnați la 32 și, respectiv, 8 ani de închisoare.

Conflicte de interese

Sarah Leah Whitson, directorul executiv al DAWN, a declarat, de asemenea, că infiltrarea guvernului saudit în Wikipedia a demonstrat „nu numai utilizarea persistentă a spionilor în interiorul organizațiilor internaționale, ci și pericolele pe care le reprezintă încercarea de a produce conținut independent în această țară”.

DAWN a fost fondată de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a cărui asasinare din Turcia, în 2018 a fost atribuită de serviciile secrete americane ale prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, lucru pe care autoritățile saudite îl neagă.

Declarația DAWN și Smex vine la câteva săptămâni după ce Wikimedia a anunțat interzicerea a 16 voluntari de pe platformele sale educaționale care au avut "conflicte de interese" atunci când au editat pagini pe Wikipedia în regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord.

Wikimedia a declarat că "a fost în măsură să confirme faptul că un număr de utilizatori cu legături strânse cu părți externe editau platforma în mod coordonat pentru a promova obiectivul acelor părți".

"Deși nu știm cu exactitate unde locuiesc, acțiunile care au vizat voluntari, care ar fi putut fi saudiți, au făcut parte dintr-un efort mult mai amplu... în întreaga regiune", a precizat Wikimedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE