Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Aproape jumătate dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Un procent de 45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, în faţa cererii exprese a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA, citată de Agerpres.

Opunerea generală a populaţiei germane faţă de furnizarea unor astfel de tancuri Ucrainei este principala concluzie ce rezulta din sondajul publicat duminică de institutul YouGov pe un eşantion reprezentativ de 2.075 de persoane.

Dacă aproape jumătate dintre persoanele intervievate nu sunt de acord, cealaltă jumătate este împărţită între 33% susţinători ai ideii şi 22% de indecişi.

Această divizare a populaţiei se reflectă de asemenea în cadrul coaliţiei tripartite care guvernează ţara, social-democraţii, conduşi de cancelarul Olaf Scholz, refuzând livrarea acestor tancuri, dar Verzii în special şi liberalii, deşi într-o măsură mai mică, fiind favorabili satisfacerii cererii concrete a preşedintelui Zelenski.

Cea mai mare divizare este în tabăra social-democrată

Sondajul arată că cea mai mare divizare se constată la social-democraţi (SPD), cu 41% oponenţi şi 40% susţinători ai unui răspuns pozitiv la această cerere.

La celălalt capăt al spectrului se află Verzii, ai căror alegători susţin în proporţie de jumătate trimiterea tancurilor, iar 25% se opun. În tabăra Partidului Liberal (FDP), 42% sunt împotrivă, iar 33% pentru.

În fine, opoziţia este mai evidentă în rândurile simpatizanţilor partidelor de extremă dreaptă, precum Alternativa pentru Germania (AfD), unde 76% se declară împotrivă şi doar 13% pentru.

Distribuie

Taguri