Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apă rece, la preț de apă caldă pentru locuitorii Capitalei. Termoenergetica va decide dacă va oferi reduceri

Publicat de: Euronews

Bucureștenii care nu au avut apă caldă, dar care au plătit facturi ca și cum ar fi avut, și-ar putea primii banii înapoi. Reprezentanții companiei Termoenergetica susțin că fac analize punctuale și acolo unde este cazul, locatarii vor primi reduceri. Primarul capitalei, Nicușor Dan, a explicat că acești oameni plătesc de fapt apa rece la tarif de apă caldă.

Într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei apa caldă și căldura au lipsit complet, până de curând. Din păcate, locatarii nici măcar nu pot să facă o sesizare, deoarece contoarul blocului este defect.

„Nu funcționează niciun aparat așa cum ați sesizat și dumneavoastră. Săptămâna viitoare fac hârtie către cei de la Termoenergetica. Nu funcționează cred ca de un an de zile”, a menționat Ioana, administrator de bloc.

La finalul anului trecut, ANPC a făcut controale la compania de termoficare bucureșteană. În urma acestora, Termoenergetica a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, pentru că atât căldura, cât și apa caldă, nu au fost livrate conform standardelor, cu toate că tarifele au fost încasate de la bucureșteni. 10.000 de lei este echivalentul facturilor pe o lună la o singură scară de bloc.

Ce pot să facă oamenii care plătesc apa caldă și ce nu o primesc

Trebuie să urmeze câțiva pași. În primul rând să facă o poză contuarului din scara blocului în care să se vadă atât temperatura apei calede cât și cea a agentului termic. Să solicite o compensare a facturii și apoi să trimită toate acestea pe mail-ul companiei de termoficare.

Primarul Capitalei știe că există locatari în București care plătesc apă caldă, dar nu primesc decât apă rece.

„Plățile se fac prin asociația de proprietari care este constituită la fiecare scară de bloc, acolo unde există contor la intrare. Acest contor nu măsoară apa care trece prin el, el măsoară cantitatea de energie care trece prin el. Dacă dintr-o avarie, pe rețeaua de apă caldă curge apă rece, el nu va măsura o cantiate de energie pe care oamenii să o plătească. Oamenii ce plătesc, plătesc acea apă rece pe care o așteaptă să vină până când vine apa caldă, dar plătesc apa, nu căldura”, a explicat Nicușor Dan.

„Se fac analize punctulae și ar putea fi acordate eventual diminuări în anumite cazuri. Vom analiza punctual fiecare situație în parte. Au fost anumite zone care o perioadă mai lungă nu au avut agent termic”, a menționat Claudiu Crețu.

Din cauza sistemului învechit de termoficare din București, în 2021 s-au îregistrat pierderi de căldură de circa 37%, potrivit bilanțului energetic publicat de Primăria Capitalei. Asta înseamnă că din cele circa 4,7 milioane gigacalorii cumpărate de Termoenergetica anul trecut, circa 1,7 milioane s-au dus în pământ. La un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, asta înseamnă o pierdere de aproximativ 500 milioane lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE