Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apa a devenit un lux pentru sute de oameni din satele din Moldova. Localnicii merg kilometri întregi să ia apă în bidoane

Apa a devenit un lux pentru sute de oameni din satele din Moldova. Într-o comună din Iași, sătenii merg cinci kilometri să ia apă în bidoane, butoaie, găleți sau orice alt recipient pe care îl au în curte. Autoritățile trimit și ele cisterne cu apă celor care au nevoie. Numai în comuna Cotnari se împart 24.000 de litri de apă pe zi.

Iulian Grigorovici are fântână în curte, dar spune că e un lux când scoate câte o găleată cu apă. În rest, zilnic face cinci kilometri până la izvorul din mijlocul câmpului. Până acolo, a trecut pe lângă cinci fântâni. Patru secate complet, iar din una apa abia ajunge pentru o familie.

După cinci kilometri de mers pe câmp, Iulian Grigorovici ajunge la izvor, însă mai este cineva acolo.

Localnic: „Stăm la rând pentru apă. Asta e, nu avem altă sursă de apă.”

Localnic: „Două ore jumătate plecat de acasă, din poarta casei. Astea sunt pentru păsări, pentru animale, pe urmă vine pentru bucătărie, pentru baie.”

Localnic: „La vârsta mea, la 53 de ani, nu am mai prins. A mai fost, dar nu ca anul ăsta. De anul trecut a început.”

Localnicii se plâng că nu le ajunge apa

Căruța e plină cu butoaie, bidoane, găleți. În toate poate să depoziteze aproximativ 500 de litri de apă. Fiecare detaliu contează. Căruța este bine organizată, în așa fel încât pe dealuri, în cei cinci kilometri de drum, să nu se risipească nici un strop.

Localnic: „Astea le punem, ca să nu se răstoarne butoaiele. Pierdem apa, e mai grav.”

Ajuns acasă, bărbatul se grăbește să le dea apă păsărilor și animalelor.

În Bahlui se lucrează pentru racordarea la apă. Doar o mică parte din sat are apă curentă. Restul, fac cu rândul la izvor sau primesc apă cu cisterna de la primărie.

Localnic: „Venim o dată, de două ori, depinde. Luăm 100 – 200 de litri. Nu mai este de unde. Nu mai este nimic, au secat toate.”

Localnic: „Duc și la mine. Părinții sunt bătrâni, duc și la ei. Nu avem ce să facem.”

Oamenii cer ajutorul autorităților

De mai bine de o lună și jumătate oamenii cer ajutorul autorităților.

Localnic: „Foarte greu. Două fântâni am, au secat amândouă. Foarte mare secetă. Acum a venit cu tractorul cu cisterna, mi-au dat patru bidoane cu apă, adică 300 și ceva de litri de apă, de la Primărie.”

Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari, jud. Iași: „În jur de 24.000 de litri pe zi cam ducem. Cred că sunt în jur de 200 de familii.”

Furnizorul de apă potabilă din județul Iași a prelungit raționalizarea apei până la sfârșitul lunii august pentru mai multe sate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE