Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul școlar ar putea fi prelungit din cauza grevei profesorilor. Lider FSLI, critici la adresa lui Iohannis: ”E un semnal foarte clar că a abandonat educația”

Greva profesorilor va continua până când angajații din sistemul de educație vor primi o ”dovadă palpabilă” în privința creșterii salariilor și că este posibil ca anul școlar să se prelungească, a declarat George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în direct la Euronews România. Sindicalistul a reiterat că dascălii vor ca Guvernul să adopte un act normativ privind majorarea salariilor din Educație și, în cazul în care reprezentanții protestatarilor nu vor fi primiți vineri la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, ”e un semnal foarte clar că a abandonat educația”.

George Purcaru a afirmat că memorandumul prezentat de ministrul Educației, Ligia Deca, este doar o ”declarație”, motiv pentru care greva profesorilor ”merge mai departe”.

”Este o declarație. Noi am cerut clar un act normativ cu valoare juridică, să fie publicat în Monitorul Oficial care să prevadă două chestiuni foarte importante; acel principiu că profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie. Pe de altă parte, legea salarizării cel puțin pentru cei din învățământ să fie aplicată în integralitate în 2024.

Dacă vorbim despre educație și vorbim că este o prioritate națională, este absolut necesar să avem și dovada palpabilă.

Această încăpățânare a Guvernului ne-a adus în situația de a amâna examene, a de fi în situația în care nu se încheie situația școlară pentru elevi și cred că inconștiența celor care ne conduc ne-a adus în acest impas”, a afirmat vicepreședintele FSLI, în direct la Euronews România.

De asemenea, George Purcaru a subliniat că sindicaliștii din Educație nu au primit ”niciun semnal” că ar urma să fie primiți vineri la discuții la Guvern sau la Palatul Cotroceni. În cazul în care nu vor fi chemați la Administrația Prezidențială, liderul FSLI susține că acest lucru este un ”semnal foarte clar” că președintele Klaus Iohannis ”a abandonat educația”.

”Ne așteptăm să fim chemați și să fim respectați, să ni se respecte această doleanță clară. În 2024, să fie aplicată legea salarizării. (...)

(Dacă nu vor fi chemați la discuții de Klaus Iohannis, n.red) e un semnal foarte clar că a abandonat educația”, a mai spus Purcaru.

Motivul pentru care anul școlar ar putea fi prelungit

Întrebat cum ar urma să fie recuperate cele trei săptămâni, perioadă cât profesorii au protestat, vicepreședintele FSLI a afirmat că pot fi ”devansate termenele pentru finalizarea anului școlar”.

”Așa cum au fost devansate termenele pentru înscrieri, pot fi devansate termenele pentru finalizarea anului școlar. (...) Se poate prelungi anul școlar. Cu cât o lungim mai mult, cu atât mai mult au de suferit elevii.

De 30 de ani suntem bătaia de joc a tuturor celor care ne-au condus. A venit momentul să punem stop acestei umilințe și să vorbim ceea ce înseamnă investiții în învățământ și motivarea resursei umane”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE