Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken anunță un nou ajutor de 2,7 miliarde de dolari într-o vizită surpriză în Ucraina

Antony Blinken a ajuns joi în Ucraina, într-o vizită surpriză, prilej cu care anunță noua tranșă de sprijin pentru Kiev și vecinii săi. SUA acordă 2,7 miliarde de dolari pentru a contracara Rusia, relatează France Presse.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

"Secretarul de stat şi-a dorit într-adevăr să efectueze această vizită pentru că este cu adevărat un moment important pentru Ucraina", a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului, informează Agerpres.

Ucraina a accelerat în ultimele zile contraofensiva sa în sudul ţării, în zonele ocupate de forţele ruse, iar preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că soldaţii ucraineni au preluat controlul asupra unor localităţi din nord-est, în regiunea Harkov.

Ce cuprinde noua tranșă de ajutor a SUA

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

Printre aceste ţări eligibile figurează Georgia şi Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatişti proruşi, precum şi ţările baltice şi Bosnia, unde tensiunile se amplifică, alimentate de unii lideri sârbi.

HIMARS și alte sisteme avansate de artilerie

Antony Blinken a informat Congresul privind alocarea acestor 2 miliarde de dolari destinate să "consolideze securitatea Ucrainei şi a 18 dintre vecinii săi", între care "un număr mare de ţări NATO" şi "alţi parteneri regionali" care se simt ameninţaţi de Rusia, a declarat un responsabil din Departamentul de Stat, exprimându-se sub rezerva anonimatului.

Mai devreme joi, ministrul Apărării american Lloyd Austin a anunţat un ajutor de 675 milioane de dolari pentru Ucraina în livrări de armament, muniţii şi HIMARS, sisteme avansate de artilerie care au permis deja Kievului să lovească linii de aprovizionare ruse.

SUA au aprobat deja împrumuturi şi granturi de 4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi în cursul anului fiscal care s-a încheiat în iunie.

Livrările de arme occidentale au permis forţelor ucrainene să oprească înaintarea forţelor ruse, lovind liniile lor logistice, iar săptămâna trecută să lanseze o contraofensivă amplă în sudul şi nord-estul ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE