Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski cere recunoașterea Rusiei ca stat terorist pentru bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie. „E interesată doar să menţină situaţia gravă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Rusia să fie recunoscută în mod oficial ca ”stat terorist” și să-i fie aplicate sancțiuni mai dure. Liderul de la Kiev susține că Moscovei nu îi pasă despre ce spun experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind riscurile bombardării zonei din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.

Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat luni seară cu președintele Franței, Emmanuel Macron, ”mai mult de o oră și jumătate”.

„Negocieri semnificative. În primul rând, despre situaţia de pe front, despre ajutor pentru apărare pentru Ucraina. Le sunt recunoscător domnului preşedinte şi poporului francez pentru efortul lor neclintit pentru protejarea valorilor noastre comune europene, a Europei unite”, a afirmat Zelenski.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie s-a numărat printre principalele subiecte dezbătute cu Emmanuel Macron.

„Ne-am spus părerile despre rezultatele misiunii AIEA la centrală – apropo, concluziile misiunii vor fi prezentate mâine (marţi, n.red). Sper că vor fi obiective.

În plus, astăzi ultima linie care conectează centrala la sistemul energetic al Ucrainei a fost avariată din cauza unui nou bombardament provocator al Rusiei. Din nou – a doua oară – din cauza Rusiei, centrala Zaporojie este la un pas de un dezastru radiologic”, a afirmat președintele ucrainean.

„Consider foarte elocvent faptul că Rusia face asta chiar acum, înaintea concluziilor AIEA. Bombardarea zonei centralei nucleare Zaporojie denotă faptul că statului terorist nu îi pasă de ce spune AIEA, nu îi pasă de ce decide comunitatea internaţională. Rusia este interesată doar să menţină situaţia gravă cât mai mult timp posibil.

Acest lucru poate fi corectat doar prin înăsprirea sancţiunilor, doar prin recunoaşterea în mod oficial a Rusiei ca stat terorist – la toate nivelurile.

Ucraina are o poziţie foarte clară, transparentă şi cinstită: cât timp am controlat noi centrala, nu a existat vreun pericol de producere a unui dezastru radiologic. Imediat după ce a venit Rusia, cel mai grav scenariu imaginabil a devenit imediat posibil. Acest lucru necesită o reacţie internaţională - de la nivelul ONU la cel al fiecărui stat”, a concluzionat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE