Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anthony Blinken: "Ucraina a recucerit 50% din teritoriul ocupat"

Secretarul american de stat, Anthony Blinken, susține că ucrainenii au recuperat în jur de jumătate din teritoriile ocupate de ruși, în urma războiului declanșat pe 24 februarie 2022. Însă oficialul american susține că totul a fost realizat "printr-o luptă foarte grea".

Americanii susțin că Ucraina a recucerit jumătate din teritoriile ocupate inițial de ruși

"Deja a fost recuperat în jur de 50% din ceea ce fusese inițial cucerit. Însă este vorba totuși despre un început al contraofensivei. Este dificil. Nu se va decide nimic în următoarele două săptămâni. Cred că privim spre următoarele câteva luni", a spus Blinken, citat de Reuters.

Ucraina a început contraofensiva în primele zile ale lunii iunie, după cum a anunțat și Zelenski, dar și Vladimir Putin. Iar în ultimele săptămâni, ucrainenii au recuperat mai multe sate din partea de sud, în jurul orașului Bahmut, și spre est.

Luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că această contraofensivă este "mai lentă decât ne așteptam".

De altfel, ucrainenii nu au reușit să străpungă decisiv liniile de apărare ale rușilor, care s-au baricadat extrem de bine.

Întrebat din nou despre posibila livrare de avioane F-16 către Ucraina, Blinken a răspuns: "Și cel mai important este că, atunci când le vor primi, să fie bine antrenați, să poată pilota avioanele și să le utilizeze într-un mod inteligent".

  • În luna august, piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioane de luptă F-16, în Danemarca și România.

Ucrainenii au solicitat de mult timp avioane de luptă F-16. De la începutul războiului, rușii au o superioaritate aeriană aproape totală, astfel că ucrainenii sunt convinși că, odată ce vor echilibra acest capitol, au șanse mari de victorie.

Oficialii americani au estimat o durată medie de 18 luni de antrennament și livrare a avioanelor.

De la startul invaziei, Statele Unite au oferit Ucrainei ajutoare de peste 41 de miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE