Anomaliile online, și în noua rundă de alegeri: Mii de comentarii traduse superficial din rusă în română

Mii de comentarii traduse din rusă în română, reacții de la conturi din Turcia, Indonezia ori Somalia și vârfuri de audiență ce ar fi imposibile în mod normal.

Sunt doar câteva dintre lucrurile descoperite în urma unei analize asupra conturilor online ale candidaților la prezidențiale.

E o situație gravă, spun cei care au cules aceste date, în condițiile în care abia au trecut câteva luni de când un alt scrutin a fost vizat de probleme asemănătoare.

Campanie online deturnată

Nicușor Dan a reclamat chiar pe contul său că este victima unui atac ce i-a deturnat campania din online. Însă numeroase probleme au fost găsite și pe conturile din social media ale lui Victor Ponta.

Matei Vrabie, manager de proiect: Am găsit 1276 de comentarii care erau diferite față de restul. Prin diferite, mă refer că aceste comentarii erau generate de profile care nu erau cu nume românești sau nu erau coerente în limbaj. Foloseau doar 156 de fraze, un translate basic din rusă în română.

Comentarii de pe conturi din Indonezia, Somalia ori Turcia

Nici din campania online a lui Crin Antonescu nu lipsesc anomaliile. Datele arată că într-o singură zi a strâns 3000 de urmăritori pe TikTok, iar în alta a avut o „infuzie” de peste 1400 de comentarii, deși numărul de like-uri nu a crescut semnificativ.

În plus, comentariile suspecte vin din surse și mai suspecte: sunt conturi din țări precum Indonezia, Somalia ori Turcia.

„Se repetă o bună parte din scenariul de la alegerile din noiembrie”

Radu Hăngănuț, jurnalist Euronews România: În urmă cu aproape jumătate de an, după prima rundă de alegeri prezidențiale, aflam cu toții ce înseamnă troli, ce înseamnă boți și care este impactul lor într-o rundă de alegeri. Jumătate de an aproape mai târziu nu s-a schimbat nimic, ba dimpotrivă. Candidații au aceleași probleme și alegătorii, în consecință, se confruntă cu același haos din mediul online și trebuie să distingă de unii singuri ce este real și ce este fals.

„Se repetă o bună parte din scenariul de la alegerile din noiembrie”, avertizează semnatarii raportului. Cum autoritățile nu au luat până acum măsuri, cetățenilor le rămâne doar să se protejeze singuri.

„Să nu fim atât de liniștiți că nu s-ar putea întâmpla și a doua oară”

Ana Mocanu, manager de proiect: Trebuie să îți ridice un semn de întrebare dacă, în momentul în care intri pe platformă, îți apare un bias foarte mare de confirmare spre un anumit candidat și trebuie să te întrebi dacă tu l-ai construit sau dacă e o creștere inautentică ce te face pe tine să te uiți în direcția asta. Vorbim de gândire critică, dar trebuie să ne uităm cu un ochi spre ce s-a întâmplat în noiembrie și să nu fim atât de liniștiți că nu s-ar putea întâmpla și a doua oară.

Primul tur al alegerilor este programat pentru data de 4 mai, în timp ce turul doi va fi organizat două săptămâni mai târziu, pe 18 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE