Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Minus 16 grade Celsius, în Negrești, județul Vaslui. Vreme geroasă în toată România, până joi

Sunt temperaturi foarte scăzute în toată țara, iar gerul o să persiste și în următoarea perioadă. În Negrești, județul Vaslui, s-au înregistrat minus 16 grade Celsius.

10/01/2024 , 10:39

Ger puternic în estul țării, la Negrești

Gerul a fost resimțit puternic în estul țării. În localitatea Negrești, din județul Vaslui, miercuri dimineața, temperatura a coborât la minus 16 grade, dar a fost resimțită ca minus 18.

Foarte frig a fost și la Întorsura Buzăului, zonă recunoscută pentru temperaturi scăzute. Miercuri dimineață s-au înregistrat și acolo aceleași temperaturi. Cele mai blânde temperaturi au fost în vest, la Ștei, Holod și Chișineu Criș, unde s-au înregistrat minus 4,8 grade.

În ciuda frigului, s-au redeschis porturile de la Marea Neagră, după ce manevrele au fost oprite timp de o zi, din cauza vântului puternic. Anunțul a fost făcut de Infotrafic, care a precizat că au fost deblocate toate drumuile înzăpezite.

10/01/2024 , 10:19

Vreme geroasă în toată România

Meteorologul Raul Ilea a vorbit, la Euronews România, despre ce ne așteaptă în următoarea perioadă.

Raul Ilea, meteorolog ANM: „Prin ger, ne referim la valori termice sub pragul de minus 10 grade Celsius și se va menține în continuare astăzi. Deocamdată, la Negrești, în zona Moldovei, avem minus 16 grade, deci, în continuare, vreme geroasă în Moldova, în partea de est a Transilvaniei. La noapte, gerul va avea loc în nordul, centrul, estul țării și, local, în celelalte zone”.

„Pentru noaptea cealaltă, de joi spre vineri, doar în estul Transilvaniei, posibil, se vor mai atinge valori sub minus 10 grade. În rest, din punct de vedere al temperaturilor minime, noaptea de joi spre vineri va fi una, să spunem așa, mai caldă decât cealaltă: pornind de la minus 10 grade în estul Transilvaniei până spre minus un grad pe litoral”.

10/01/2024 , 08:54

Judeţele Golj, Dolj, Arad și Timiș, sub atenționări de Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş

ANM a emis, miercuri dimineaţa, atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş, valabile pentru câteva judeţe: Golj, Dolj, Arad și Timiș.

Potrivit meteorologilor, până la ora 9:30, în judeţele Gorj şi Dolj se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri, asociată cu chiciură. Fenomenul va favoriza în funcţie şi de condiţiile locale formarea gheţuşului.

Fenomene similare vor persista de dimineață și în judeţul Arad, în localităţile: Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Chişineu-Criş, Nădlac, Curtici, Vladimirescu, Vinga, Macea, Secusigiu, Zimandu Nou, Zăbrani, Şimand, Şagu, Semlac, Fântânele, Livada, Felnac, Zărand, Şeitin, Iratoşu, Şofronea, Conop, Grăniceri, Păuliş, Socodor, Zădăreni, Peregu Mare, Olari, Pilu, Dorobanţi, Ususău şi Frumuşeni.

De asemenea, tot pentru această dimineață este în vigoare o atenţionare de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în judeţul Timiş, respectiv în localităţile: Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Recaş, Variaş, Săcălaz, Giarmata, Dudeştii Vechi, Lenauheim, Ghiroda, Peciu Nou, Cărpiniş, Sânandrei, Comloşu Mare, Periam, Satchinez, Orţişoara, Cenad, Giroc, Moşniţa Nouă, Sânmihaiu Român, Teremia Mare, Lovrin, Biled, Sânpetru Mare, Cenei, Sacoşu Turcesc, Pişchia, Tomnatic, Giulvăz, Uivar, Şandra, Şag, Saravale, Dumbrăviţa, Becicherecu Mic, Iecea Mare, Maşloc, Dudeştii Noi, Gottlob, Pesac, Remetea Mare, Checea, Otelec, Fibiş, Beba Veche, Parţa, Bucovăţ şi Valcani.

Se anunță încă două zile cu temperaturi foarte scăzute pentru toată țara.

ANM: Vremea va fi rece în toată țara, geroasă în noaptea de marți spre miercuri îndeosebi în nord, centru și est (minime termice de până la -21...-20 de grade în estul Transilvaniei), iar în noaptea de miercuri spre joi mai ales în est și centru (minime termice de până la -16...-15 grade în estul Transilvaniei).

Informarea meteo este valabilă până joi dimineață, la ora 10.

Prognoză specială pentru București

Totodată, ANM a emis o prognoză specială pentru București. În următoarele 24 de ore, vremea va fi rece. Temperatura maximă va fi de -3...-2 grade, iar cea minimă de -7...-6 grade. Vor fi înnorări, mai ales în prima parte a zilei când, trecător va ninge slab, apoi cerul va deveni variabil.

Vântul va sufla în general moderat (temporar cu rafale de 40...45 km/h), amplificând senzația de frig.

De miercuri, de la ora 8.00 până joi dimineață, vremea va fi rece dimineața și noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 2...3 grade, iar cea minimă de -8...-5 grade.

Cod galben de vânt puternic

Până marți seară, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului, pentru sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei.

ANM: În sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...70 km/h și vor fi perioade în care acesta va fi asociat cu ninsori slabe.

Pe litoral vântul va continua să prezinte unele intensificări și în noaptea de marți spre miercuri.

Urmează temperaturi chiar și de minus 20 de grade

Dacă în prima zi de școală din 2024 a nins abundent în special în Moldova, urmează zile în care ninsorile se opresc, însă va fi foarte frig. În direct la Euronews România, meteorologul Meda Andrei a dat detalii.

Meda Andrei, meteorolog, la Euronews Romania: ”Mâine dimineață va fi ger în Maramureș, Transilvania, Moldova, pe arii restrânse și în celelalte regiuni, cu temperaturi minime cuprinse între minus 18 și minus 8 grade, puțin mai mari în vest și în sud. Și nu este exclus ca, în estul Transilvaniei, mâine dimineață să coboare mercurul din termometre sub minus 20 de grade.

Noaptea de miercuri spre joi, tot frig, dar puțin mai blând, cu minine între minus 17 și minus două grade. Joi va fi chiar plăcut, între 1 și 8 grade maxim, iar în noaptea de joi spre vineri va fi în general între minus 10 și 0 grade. De vineri seară se va răci din nou. O încălzire o să urmeze. Prin urmare, luna ianuarie cam așa o să fie, cu intervale de temperaturi scăzute, poate o să mai avem ger și zile în care temperaturile să fie mai plăcute. Ninsori vor mai fi doar în sud, pe arii restrânse, slabe cantitativ. Mâine nu mai ninge pe nicăieri, poate izolat, o fulguială, pe la munte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE