Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ: Un nou grup naționalist de stânga ar putea înflori în Parlamentul European

Formațiuni și partide de stânga din întreaga UE sunt pregătite să își unească forțele într-un nou grup parlamentar pentru a concura cu extrema dreaptă în ceea ce privește calmarea față de Rusia, drepturile clasei muncitoare și migrația, relatează Euronews Super Poll.

Proiecțiile Euronews Super Poll privind componența viitorului Parlament European după alegerile din iunie dezvăluie o fluiditate politică tot mai mare în rândul partidelor și alianțelor.

Unele dintre grupurile actuale vor supraviețui cu greu valului conservator copleșitor care va străbate hemiciclul Parlamentului.

Este de așteptat ca noile grupări parlamentare să fie croite în funcție de cele mai recente orientări politice ale alegătorilor din Uniune, de tacticile politice și de jocurile de putere.

Unul dintre acestea este un grup de stânga populist și suveranist, conceput de fostul lider german al Die Linke, Sahra Wagenknecht. Sunt iminente discuții preliminare cu alte partide de același gen din UE.

Scopul operațional al „suveraniștilor roșii” este de a smulge voturi populiste de la extrema dreaptă, în timp ce scopul său strategic este de a contesta establishmentul tradițional centrist-liberal-democrat al UE pe teritoriul lor ideologic.

La 9 iunie, cetățenii UE vor vota într-un climat de profundă anxietate pentru viitorul lor - unul dintre principalele motive care stau la baza creșterii dramatice preconizate a forțelor conservatoare care promit protecție împotriva dificultăților economice, a migrației și a amenințării războiului total.

Cu toate acestea, aceste probleme nu aparțin strict moștenirii politice a partidelor conservatoare, după cum a explicat Boyd Wagner de la Centrul de sondaje Euronews:

„Componența actuală a tot ceea ce duce la aceste alegeri în acest moment este puțin în schimbare. Și cred că unul dintre lucrurile care este în flux este stânga populistă, pentru că există multe tendințe și multe nuanțe în această ideologie care corespund cu o parte din dreapta din Europa în acest moment", a declarat Wagner.

„Efectul Wagenknecht”

Potrivit analiștilor Centrului de Sondaje Euronews, există condiții politice reale pentru crearea unui nou grup disident de naționaliști de stânga și populiști care să dreneze locurile din trei dintre blocurile actuale din Parlamentul European: S&D, Stânga și neafiliații.

Vectorul politic principal al acestui nou grup ar putea veni de la simbolul stângii radicale germane Wagenknecht, care încearcă să smulgă consensul populist de la formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Îndemnul comun al partidelor populiste și naționaliste de stânga este, pe scurt, „mai întâi oamenii nevoiași din țara noastră”, a declarat Wagner pentru Euronews.

„Trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm asupra muncitorilor noștri, afirmăm că ne concentrăm să ne asigurăm că oamenii au, salarii viabile. Iar acest lucru se reduce la negocierile care vor avea loc după aceea", a spus Wagner, schițând narațiunea.

O agendă de securitate comună de stânga?

Potrivit analiștilor de la Euronews Superpoll, în ciuda opiniilor lor diferite asupra unor probleme, potențialii aliați din rândul stângii populiste și naționaliste ar putea găsi un teren comun în abordarea dificultăților economice ale continentului prin blocarea Green Deal, stoparea războiului din estul Europei prin promovarea unei politici externe de împăcare cu Rusia, încetinirea migrației, care a fost acuzată de creșterea șomajului și a salariilor mici în rândul clasei muncitoare naționale.

Acest lucru înseamnă că blocul ar reprezenta un grup de stânga antagonist a cărui principală misiune ar fi să sfideze partidele mainstream liberal-democratice și de „societate deschisă” de centru-stânga și centru-dreapta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE