Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ: ”Breaking Defense”: În Ucraina se intensifică războiului electronic și duelul între dronele kamikaze

Linia vizibilă a frontului din Ucraina nu a avansat semnificativ, dar deasupra tranșeelor și câmpurilor minate, o permanentă bătălie invizibilă se duce în zona războiului electronic, se arată într-o analiză făcută de prestigioasa revistă militară Breaking Defense.

Analiștii publicației militare americane spun că atât Ucraina, cât și Rusia, își actualizează constant dronele și tacticile antidrone. Acestea depind de conexiunile radio utilizate pentru a controla aeronavele fără pilot și pentru a transmite informațiile vitale bateriilor de artilerie și lansatoarelor de rachete.

Rusia și Ucraina au investit masiv în bruiaj electronic și în tehnologie de diversiune pe frecvențele radio cu scopul de a păcăli dronele inamice

-Breaking Dfense

În analiză se arată că ambele părți ale conflictului au investit masiv în bruiaj și în diversiune pe frecvențele radio cu scopul de a păcăli inamicul, a direcționa greșit rachetele și a doborî dronele kamikaze. Experții NATO în război electronic, citați de Breaking Defense, estimează că, pentru a rămâne eficientă, atât rușii cât și uicrainenii sunt obligați să își actualizeze și să își îmbunătățească tehnologia la fiecare opt săptămâni.

Atât rușii cât și uicrainenii sunt obligați să își actualizeze și să își îmbunătățească tehnologia elctronică și a manevrării dronelor la fiecare opt săptămâni.

Experții militari de la NATO au menționat că dronele militare mari - Bayraktar TB2 turcesc - care au fost vedete la începutul războiului, au făcut loc recent mini-dronelor civile și dronelor controlate de operatori care folosesc ochelari de protecție VR. Militarii ucrainenii au transformat aceste drone agile și rapide în bombe inteligente ad-hoc. El le folosesc și defensive, ca interceptori pentru a doborî dronele rusești mai mari. Între timp, operatorii militari ucraineni și ruși ajustează constant frecvențele de control pentru a ocoli bruiajul și extind raza de acțiune prin diverse tehnici de diversiune. Una dintre aceste tehnici diversioniste  constă în transmiterea semnalului de control printr-o dronă secundară.

Militarii ucrainenii au transformat dronele comerciale, agile și rapide, în bombe inteligente ad-hoc.

-Breaking Defense

Analiștii militari de la Breaking Defense spun că toate aceste reforme tactice și tehnice au făcut o diferență deosebită în războiul electronic: bruiajul rusesc a paralizat sistemele de comandă ucrainene în 2014, dar nu a reușit să le distrugă în 2022. Rusia poate compensa însă eșecurile tehnologice printr-o capacitatea de a mobiliza fără milă toate resursele disponibile pentru a servi obiectivelor militare trasate de Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE