Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru șoferii din Capitală. Avocatul Adrian Cuculis: Ne dorim ca aceste restricții să fie aplicate cu o perioadă de grație

De mâine, polițiștii nu îi vor mai lăsa pe șoferi să mai parcheze ilegal în București. Nu toate locurile vor fi cu plată, ci numai locurile marcate cu albastru ale Primăriei Generale, care pot costa chiar și câteva zeci de lei pentru câteva ore, în zona zero a Capitalei. Ca să se asigure că regulamentul este respectat, primaria a anunțat controale pe străzi, începand de mâine, iar șoferii prinși în ilegalitate vor fi amendați.

Invitat la Euronews România, avocatul Adrian Cuculis a explicat de ce a durat atât de mult să fie pusă în aplicare această hotărâre a Consiliului Municipiului București care datează încă din 2019.

Adrian Cuculis: „Răspunsul este destul de simplu: am avut treabă cu altceva. Am avut treabă cu alegerile, cu coronavirusul, dar nu cu parcările. Mie nu mi-a plăcut în discursul public pe care l-au avut autoritățile următorul lucru: «de mâine vă amendăm». Lucrul acesta nu este în regulă pentru că în ciuda faptului că e un regulament din 2019, el a fost adus în atenția publică de dată recentă. Prin urmare, un asemenea atac asupra populației Bucureștiului s-ar putea să se resfrângă negativ asupra autorităților.

Mai este o chestiune. Să știți că românul are un spirit de a-și face dreptate prin instanță și chiar dacă este un regulament din 2019, această Hotărâre de Consiliului Municipiului București poate fi atacată oricând”.

O perioadă de grație pentru bucureșteni?

În plus, Adrian Cuculis a spus că deși legislația nu este nouă, aplicarea ei în schimb este nouă și din acest motiv s-ar justifica o perioadă de grație.

Adrian Cuculis: „Deși legislația nu este nouă, aplicarea ei în schimb este nouă. Mulți dintre bucureșteni care vor parca poate nici nu știu despre acest regulament. Sigur că necunoașterea legii nu te scuză, dar cred că trebuie să ai o perioadă de implementare. Inclusiv Directivele Uniunii Europene, dacă facem o paralelă, au o perioadă de acomodare. Deci nu poți să vii de la o zi la altă și să faci implementarea dintr-odată. Ne dorim ca implementarea unor restricții atât de dure pentru cutuma creată până acum să fie aplicate cu o perioadă de grație. Prima dată primești avertisment, în primele 30 de zile.

Eu am certitudinea că vor fi date acele amenzi și am certitudinea că ele vor ajunge în instanță. Concluzia generală - fără colaborările dintre sectoare și Primăria Generală nu vom putea implementa niciodată o regulă care să fie realmente de netăgăduit”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE