Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul Marii Britanii în România: Moștenirea Reginei Elisabeta a II-a

Într-un interviu oferit în exclusivitate jurnalistei Euronews Maia Bondici, ambasadorul Marii Britanii a vorbit despre moștenirea lăsată în urmă de Regina Elisabeta a II-a. Excelența Sa, Andrew Noble spune că principiile și pozitivitatea sunt cele care au ghidat-o de-a lungul domniei sale.

Regina Elisabeta a II a a avut cea mai lungă domnie. Care credeți că este moștenirea pe care o lasă în urmă?

„Cred că suntem mai conștienți de moștenirea ei astăzi decât am fost în același timp săptămâna trecută. Cred că mulți oameni au revăzut intervențiile ei televizate, i-au urmărit acțiunile, ce a demonstrat, ce a fost important nu doar în cei 70 de ani de domnie, dar și în acele momente înainte de a deveni Regină pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial și chiar după. Și cred că acele principii pe care le-a avut, principii de serviciu și îndatorire înainte de orice, veselia ei, care nu era doar o simplă voioșie, ci o credință că atitudinea de a rămâne pozitiv te va ajuta să îndeplinești ce ți-ai propus, indiferent de câte  obstacole am întâlnit. Dacă trăim cu adevărat alături de familiile noastre, dacă ne păstrăm principiile și continuăm înainte, vom reuși orice ne-am propus. Cred că aceste lucruri vor rămâne ca moștenire. De asemenea, bineînțeles la nivel internațional, Comunitatea Națiunilor care a fost creată pe parcursul Domniei Sale.”

Semnificația expresiei „Regina a murit, trăiască Regele”

Un simbol al monarhiei este continuitatea acesteia. Cu toții știm vechea zicală „Regina a murit, trăiască Regele!”. Puteți să ne spuneți mai multe despre semnificația acestei expresii?

„Coroana este eternă. Persoana care poartă coroana se schimbă. Dar după cum ai spus și tu, joia trecută a fost extrem de dificil să ne obișnuim cu expresia <Trăiască Regele!>. Pentru că <Trăiască Regina!> s-a aflat în sângele nostru. Avem un sistem constituțional unic care nu este tot timpul scris. Unele elemente ale ritualului pe care le-am văzut nu sunt scrise în legi propriu-zise. Dar pentru că au existat de sute de ani în unele cazuri, au puterea unei legi în Regatul Unit. Și continuitatea Coroanei face partea din acest ritual indiferent de cine o poartă.”

Ambasadorul Marii Britanii a adaugăt că Regele are un avantaj deosebit: a fost ajutat de Regină și de Regina Mamp și a avut în viața lui influențe incredibile și oameni importanți care l-au ghidat și le-au ajutat în formarea sa.

„Asta nu înseamnă că este același sentiment pe care l-am avut săptămâna trecută. Nu este. Majestatea Sa, Regele, va fi un lider diferit, crescut într-un timp diferit, dar are avantajul că a fost ajutat și susținut de Regină și de Regina Mamă. Dacă ne aducem aminte, cei doi au avut o relație extrem de caldă și de apropiată. De asemenea, dacă ne gândim la Lordul Mountbatten care a avut o influență incredibilă în viața Regelui. Și bineînțeles tatăl lui, Ducele de Edinburgh. Cu toții au avut o influență majoră. Oferind din inteligența și experiența lor. Regele a călătorit prin lume. Cunoaște Regatul Unit și celelalte țări în care este Șef de Stat. Va fi o monarhie diferită, dar continuitatea va fi extrem de semnificativă.”

Interviul va putea fi urmărit integral luni, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE