Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada SUA din Beirut continuă să fie atacată de pro-palestinieni. Diaconescu, fost ministru de Externe: „Astfel de incidente vor mai fi”

Continuă protestele în lumea arabă. Mai mulți manifestanți au aruncat, miercuri, cu pietre înspre forțele de ordine, în timpul unei demonstrații de solidaritate cu poporul palestinian din Gaza, în apropierea ambasadei SUA din Aukar, o suburbie nordică a Beirutului, Liban, potrivit AP.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, și profesorul Răzvan Pantelimon, analist de politică externă, au vorbit despre această situație la Euronews România.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Narativul de victimizare a fost accentuat după ceea ce s-a întâmplat aseară la spitalul din Fâșia Gaza, astfel că astfel de reacții erau previzibile. Mai mult decât atât, indiferent ce vor explica autoritățile israeliene, indiferent ce s-a întâmplat, de fapt, la acel spital, cei care, emoțional, au disponibilitatea de a crede varianta anunțată, varianta propusă de Hamas, chiar vor face acest lucru. Este important de văzut în ce măsură acest narativ se concretizează în stradă, cum se spune”.

 „Vom mai asista la astfel de incidente”, a accentuat Diaconescu.

„Trebuie făcută și o precizare, au amânat discuțiile cu Biden, nu au fost anulate. Ceea ce a negociat Antony Blinken rămâne valabil (...), situația de fond nu s-a schimbat”, a adăugat acesta.

„Nu mai contează cine a distrus acel spital din Gaza / Versiunea oficială, emoțională, e că Israelul a bombardat”

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă: „Orice acțiune de acest gen contribuie la o inflamare, cel puțin emotional (…), circulă informația, drept care oamenii află pe loc despre acest lucru și, practic, se constituie o spirală, pentru că autoritățile răspund, sunt într-un fel nevoite să răspundă, ceea ce duce la creșterea furiei împotriva – paradoxal – Israelului și - mai paradoxal - SUA, care, formal, nu sunt implicate în acest conflict”.

„Până la urmă, nu mai contează cine a distrus acel spital pentru că versiunea oficială pe care majoritatea o va crede, versiunea emoțională, este aceea că Israelul a bombardat”.

Suntem într-o epocă a post-adevărului, oamenii nu cred ceea ce li se arată, cred ceea ce consideră ei, opinia lor. Și, în acest caz, repet, indiferent de probele pe care o să le aducă Statul Israel, serviciile secrete, probabil, armata, cei care vor vrea să creadă că Israel a distrus spitalul vor spune că sunt minciuni, sunt fake news-uri, sunt manipulări etc, ceea ce va duce, într-adevăr, la o sporire a sentimentului anti-israelian în toată această zonă a Orientului Mijlociu și nu numai”.

„Iată, și în Europa încep să apară probleme tot mai mari, chiar dacă nu am avut niște atentate de dimensiunile celor care au fost acum câțiva ani, ele oricând sunt posibile, iar toate aceste alerte pe care le-am văzut nu fac decât să sporească teroarea în rândul cetățenilor. Ăsta și e obiectul principal al teroriștilor, să creezi o atmosferă de teroare, de frică, pentru a-și atinge niște scopuri. Cu atâtea aeroporturi închise, toate problemele, plus ceea ce înseamnă din punct de vedere economic, sunt niște lovituri pentru statele respective”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE