Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimentele s-au scumpit cu aproape 50% în Ungaria. Țara înregistrează cea mai mare inflație printre țările UE

Ungaria se confruntă cu o creștere galopantă a prețurilor la alimente. Scumpirile sunt cele mai mari printre țările UE și au afectat puternic bugetele oamenilor, în special, ale celor cu venituri mici.

Vârstnicii, nevoiți să renunțe la mai multe alimente

Inflația la alimente a ajuns, la finele lunii februarie, până la nivelul de 47%. Vârstnici spun că, din cauza prețurilor mari, sunt nevoiți să renunțe la mai multe produse, iar pensia nu le mai ajunge pentru strictul necesar.

”Nu mai cumpăr fructe. Am primit cartofi de la municipalitate, așa că nu trebuie să cheltuiesc pentru asta, dar ceapa s-a scumpit, este 700 de forinți (aproximativ 9 lei) am văzut la știri. Totul este scump. Cred că mâncarea în Ungaria este cea mai scumpă din Europa. Dar sunt obișnuită cu dificultățile, deoarece sunt un copil al războiului, m-am născut în 1940,” a declarat Magdolna Gozon, pensionară.

Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază cum ar fi laptele, ouăle, untul sau pâinea. Prețurile au crescut și cu 80%. Comercianții confirmă scumpirile și constată, totodată, că oamenii cumpără tot mai puțin sau chiar renunță la unele produse.

Patronii sunt presați să majoreze salariile

”În medie, vând totul cu 20-30% mai scump. Energia este mai scumpă, cultivarea legumelor este mai scumpă, așa că nu este nicio surpriză că prețurile sunt mai mari. Transportul este mai scump, combustibilul este mai scump, toate acestea împing prețurile din ce în ce mai sus,” a spus Jozsef Varga, comerciant de legume.

”Cele mai recente date disponibile, din februarie, arată o scădere anuală a vânzărilor cu amănuntul cu 10%. Am ajuns în punctul în care prețurile au crescut atât de mult, iar economiile gospodăriilor s-au epuizat la fel de mult, încât oamenii au început efectiv să strângă cureaua,  să consume mult mai puțin,” a explicat Peter Virovacz, economist.

Economiștii susțin că scumpirile, în special la mărfurile de import, au fost provocate și de deprecierea rapidă a forintului ungar față de dolarul SUA și euro. În aceste condiții, patronii sunt presați să majoreze salariile, iar aceste creșterile se reflectă, de asemenea, în prețurile finale pe care le achită consumatorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE