Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Stermin, biologul român care a trăit în junglă alături de un trib. "Experiența asta mi-a confirmat că suntem făcuți să trăim împreună"

Alexandru Stermin este biologul român care a traversat Anzii în Columbia, a dormit nopți întregi în mijlocul junglei de pe Insula cea mare a Braziliei şi a trăit alături de un trib în Pădurea Amazoniană.

Într-un interviu acordat Euronews România, exploratorul a mărturisit că şi-a văzut moartea cu ochii, după ce a fost muşcat de un păianjen. De asemenea, experienţa în sălbăticie l-a învăţat că trebuie să te temi doar de "lucrurile pe care le poți controla", iar în mijlocul tribului a conştientizat că "suntem făcuți să trăim împreună".

VEZI GALERIA
4 imagini

Biolog cu studii în teologie şi filosofie, Alexandru Stermin a păşit până acum pe cinci continente, deşi are doar 37 de ani. Spune că a devenit pasionat de călătorii, încă din copilărie, când se uita la emisiunea Teleenciclopedia şi şi-a propus să exploreze planeta.

"A plecat din copilărie și îmi aduc aminte perfect cum în serile de sâmbătă stăteam în fața televizorului și mă uitam la Teleenciclopedia și îmi promiteam că atunci când o să mă fac mare o să mă duc să văd locurile astea cu ochii mei", a povestit Stermin, în direct la Euronews România.

Alexandru Stermin a crezut că va fi muri după ce a fost muşcat de un păianjen în jungla braziliană: "Aeam impresia că mi se sfărâmă oasele"

Biologul care este profesor la Facultatea de Biologie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit şi despre momentele critice pe care le-a trăit în timpul unei expediţii pe insula cea mare a Braziliei.

"S-a întâmplat când am fost în expediția de pe insula cea mare a Braziliei, în Atlantic. Eram cu încă trei colegi și era o singură regulă: niciodată să nu plecăm singur, trebuia să plecăm câte doi sau toți patru.

Într-o seară după ce ne-am așezat tabăra, știam că este un părâu undeva la vreo 10 minute de mers față de tabără. Am ieșit din cort și m-am dus spre pârâu ca să beau apă. Îmi făceam loc prin vegetația junglei cu mâinile, inconștient.

La un moment dat, am simțit ca și cum aș fi intrat într-un cui foarte mare și mă durea enorm de tare piciorul și aveam impresia că mi se sfărâmă oasele", a povestit Alexandru Stermin, despre momentul în care a fost la un pas de moarte.

"M-am speriat incredibil de tare. Nu aveam semnal pe insulă"

"Dintr-odată am simțit cum îmi pulsează mâna. Acolo am văzut mușcătura de păianjen. M-am speriat incredibil de tare, evident. Nu aveam semnal pe insulă. Dacă mi se întâmpla ceva atunci, eram o mare pacoste pentru colegii mei. Trebuiau să mă ducă pe sus la mal.

Tot ce știam că după două săptămâni în celălalt capăt al insulei venea cineva să ne aștepte. Am fost lăsați într-un capăt al insulei care avea un munte în mijloc. La un moment dat, a început să plouă. Cinci zile a plouat încontinuu. Nu putem să urcăm muntele", a relatat biologul român.

Alexandru Stermin a trăit într-un trib la marginea Pădurii Amazoniene. "Am descoperit niște lucruri uluitioare"

"Încă un moment în care m-am speriat foarte tare. S-a întâmplat acum trei săptămâni când am fost plecat la marginea pădurii Amazoniene într-un trib.

Aici într-o seară stăteam în fața colibei șefului de trib la masă și mâncam toți la masă. În ziua aceea a plouat foarte mult și la un moment dat soția șefului de trib a intrat în colibă ca să aducă ceva și la un moment dat a spus că simte că a călcat în ceva și că o arde foarte tare.

De fapt, o mușcase un șarpe. A plouat, șerpii au intrat în colibă unde era mai uscat și a mușcat-o un șarpe. Șeful tribului a reușit să omoare șarpele. Era important să facă asta ca să-l ducem la spital cu soția lui ca medicii să știe ce șarpe a mușcat-o", a menţionat biologul.

"Pentru prima dată în viața mea am simțit o frică foarte mare"

După ce a văzut şarpele, Alexandru Stermin şi-a dat seama că e vorba despre un Jararaca, "una dintre cele mai veninoase specii de șarpe din jungla Amazonului".

"Pentru prima dată în viața mea am simțit o frică foarte mare ca și cum aveam o piatră enormă în piept și îmi venea să vărs de frică.

Până la urmă, șeful tribului a urcat-o în barcă pe soția lui și a condus vreo două ore în creierii nopții pe râul Paraguay până a ajuns într-un punct unde exista o mașină a Guvernului care era pusă acolo și aștepta situațiile astea. Era un punct medical, îi aștepta pe răniți și îi ducea la spital.

A fost dusă la spital și după trei zile s-a întors înapoi în trib sănătoasă. Era importantă ca în trei ore să primească antidotul", a mai spus biologul român.

În cele trei zile cât soţia şefului de trib s-a aflat în spital, "era un fel de tristețe adâncă peste toată lumea" din tribul Wapo.

"În momentul în care s-a întors, a fost o sărbătoare nemărginită. A fost cea mai frumoasă masă la care eu am participat vreodată. Toată lumea era extrem de fericită", şi-a amintit el.

"Sunt foarte interesat de felul în care comunitățile tradiționale interacționează cu natura"

Alexandru Stermin îşi propune că continue expediţiile deoarece a demarat un proiect pilot privind ecologia umană.

"Am început un proiect pilot în ceea ce privește ecologia umană. Sunt foarte interesat de felul în care comunitățile tradiționale interacționează cu natura.

Am descoperit niște lucruri ulutioare. Tribul în care am fost se numește Wapo și înseamnă un fel de furnicar. Întâlnirea mea cu tribul din Pădurea Amazoniană a fost începutul unui drum care sper să se continue

Fiecare trib are un nume, numele e raportat la un animal. Are acel animal ca totem pe care nu are voie să-l mănânce.", a explicat el.

Cea mai importantă lecţie învăţată în călătorii, primită de la o călăuză din jungla amazoniană

"E un lucru pe care l-am învățat acum șapte ani când am fost în jungla din Amazon și mi-am dat seama cum Roberto, care era o călăuză ce crescuse în jungla din Amazon. dintr-odată mi-a făcut o sinteză a stoicismului.

La început îmi era foarte frică de păienjeni. Nu te poți apăra de ei. Trebuie să te temi de lucrurile pe care le poți controla.

La ultima expediția am învățat că noi oamenii chiar avem nevoie de trib. Am fost făcuți și am evoluat să stăm într-un trib. Poate să însemne o mână de oameni care ne conectează credințele și valorile noastre și cu care interacționăm și stăm în legutură cu ei.

Experiența asta în trib asta mi-a confirmat. Suntem făcuți să trăim împreună", a concluzionat el.

Cine este Alexandru Stermin

Alexandru N. Stermin este biolog și explorator. Licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă, potrivit TVR. Predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald și la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro.

În 2015 a contribuit la seria „Fauna României” (Păsări), publicată de Academia Română. În 2017 și-a lansat prima carte, „Jurnalul unui ornitolog”, iar în 2021, volumul „Călătorie în jurul omului”. Scrie articole în revistele „Sinteza” și „National Geographic”. În 2021 a primit Premiul de Excelență din partea Universității Babeș‑Bolyai, pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate, iar în 2022, Premiul de Excelenţă în Educaţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE