Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, condamnat la 10 ani de închisoare în Belarus

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat, vineri, de un tribunal din Belarus la 10 ani de închisoare, relatează agenția rusă Tass, citată de Reuters.

Anunțul privind condamnarea lui Bialiatski a fost făcută de organizația Viasna pe care a fondat-o pentru a milita pentru respectarea drepturilor omului. Verdictul instanței din Belarus va fi, cel mai probabil, criticat în termeni duri de societatea civilă occidentală.

Ales Bialiatski, un activist pro-democrație, a înființat Viasna, o organizația care a acordat sprijin financiar și asistență juridică protestatarilor în timpul revoltelor care au avut loc în 2020 în Belarus. El a fost condamnat pentru finanțarea protestelor și pentru evaziune fiscală, notează Reuters.

Bialiatski a afirmat că este persecutat din motive politice.

Organizațiile care militează pentru drepturile omului estimează că sunt aproape 1.500 de deținuți politici în Belarus, mulți dintre aceștia fiind arestați după înăbușirea protestelor din 2020 care au izbucnit după ce Alexander Lukașenko a fost reales în urma scrutinului pe care Occidentul și Opoziția din Belarus l-a considerat drept unul fraudat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE