Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Estonia - rezultate parțiale. Partidul premierului Kallas a câștigat scrutinul cu cel mai mare scor

Partidul Reformei al premierului Kaja Kallas a câştigat alegerile parlamentare organizate duminică în Estonia cu 31,6% din voturi, înaintea extremiștilor de extremă dreapta EKRE (16%), arată rezultatele aproape definitive, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Pentru a putea guverna, Partidul Reformei (centru-dreapta) va trebui să formeze o coaliție cu unul sau mai multe formațiuni politice din Parlamentul care are 101 locuri. Partidul de Centru (centru-stânga) a obţinut 14,7% din voturi, Estonia 200 (liberal) 13,5%, Partidul Social Democrat 9,4% şi Isamaa (conservator) 8,3%, conform Comisiei electorale.

Premierul Kaja Kallas a afirmat că este mulțumită de rezultate și a subliniat că numărătoarea definitivă.

"Este mult mai bine decât ne aşteptam (...) Am exclus coaliţia cu EKRE şi îmi menţin afirmaţiile aşa cum am făcut-o în 2019", a declarat premierul în exerciţiu Kallas.

Dacă rezultatele ar urma să se confirme, Partidul Reformei şi-ar depăşi rezultatul de acum patru ani (28,9%) şi ar obţine 38 de mandate (+4).

Știrea inițială:

Alegerile parlamentare din Estonia ar putea stabili un nou record pentru votul electronic, aproape o treime dintre cei eligibili votând online înainte de scrutinul de duminică, conform datelor preliminare ale comisiei electorale, relatează dpa.

Printre alegători s-au aflat şi preşedintele Alar Karis şi prim-ministrul Kaja Kallas.

"Fiecare este liber să decidă cum vrea să voteze la alegeri. Eu am încredere în e-stat şi e-voting la fel de mult ca şi în toate celelalte servicii electronice, de la bancă la fisc. Apelul meu este simplu: mergeţi la vot!", a scris preşedintele Alar Karis pe Facebook săptămâna aceasta, după ce a votat online la o bibliotecă din municipalitatea Polva.

Estonia, primul stat care a permis votul online

Estonia a fost prima ţară care a permis votul prin internet la alegeri. Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe locuri din cauza îndoielilor cu privire la fiabilitatea acesteia.

Dar în Estonia votul electronic a câştigat acceptare: la prima încercare la alegerile locale din 2015, puţin sub 2% din voturi au fost exprimate online. De data aceasta, conform datelor iniţiale, peste 313.000 dintre cei 965.000 de alegători eligibili au votat electronic - o creştere de peste 65.000 comparativ cu alegerile din 2019.

Cât durează votul electronic

Votul electronic necesită un computer, o carte de identitate şi un cititor special de carduri. Procedura durează doar câteva minute: după descărcarea aplicaţiei de pe site-ul autorităţii electorale alegătorul se identifica prin PIN, votează şi verifică votul cu o semnătură digitală.

Spre deosebire de votul tradiţional, votanţii electronici se pot răzgândi până la închiderea urnelor - contează doar ultimul vot exprimat.

Rezultatele finale ale votului electronic sunt disponibile numai după închiderea secţiilor de votare deoarece voturile electronice pot fi în continuare modificate de votul pe hârtie în ziua alegerilor, notează dpa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE