Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile din Cehia, marcate de dezinformare: Moartea lui Petr Pavel, principalul candidat, anunțată prin e-mail

La deschiderea urnelor pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Cehia, principalul candidat, Petr Pavel, s-a aflat în centrul unui incident bizar de dezinformare.

Mai multe instituții de presă cehe și utilizatori ai rețelelor de socializare au declarat că au primit e-mailuri care anunțau că fostul general a murit subit în noaptea dinaintea alegerilor, potrivit Euronews.

Necrologul candidatului, apărut pe un site aproape identic cu cel oficial

E-mailul includea un link către un site web aproape identic cu cel oficial al lui Pavel, iar persoanele din spatele acestui anunț ciudat au mers chiar până la a scrie un necrolog pentru candidat.

Petr Pavel, candidat la alegerile prezidențiale: „Da, sunt în viață. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să scriu asta. Cineva trimite o versiune falsă a site-ului meu cu vestea morții mele în numele purtătorului meu de cuvânt.”

Câteva ore mai târziu, fostul general a postat, în glumă, un tweet în care s-a photoshopat pe celebrul poster al filmului James Bond No Time to Die.

Și chiar și adversarul lui Pavel, Andrej Babiš, a reacționat la anunțul fals al morții, comentând pe Twitter: „Chiar dacă suntem rivali, sunt absolut de acord cu tine”.

„Este dezgustător și îmi pare rău că cineva s-ar coborî la așa ceva. Poliția ar trebui să cerceteze acest lucru în amănunt, așa cum a făcut și în cazul persoanei anonime care m-a amenințat”, a spus Babiš.

Fostul premier susține că a primit amenințări cu moartea și că, recent, o scrisoare cu un cartuș de glonț a fost trimisă direct soției sale. Potrivit presei cehe și altor experți, site-ul de imitație este anonim, iar e-mailurile de pe acel domeniu au fost direcționate prin portalul web rusesc Yandex.

Filip Rozanek, un analist media, a declarat că „cineva a depus un mare efort pentru a-și ascunde urmele și a nu fi depistat”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE