Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Spania. Partidele separatiste au pierdut alegerile în Catalonia

Partidele separatiste din regiunea autonomă Catalonia din Spania au pierdut alegerile parlamentare locale, după un deceniu în care s-au aflat la putere. Eșecul electoral are loc la mai bine de șase ani de la referendumul de secesiune, considerat ilegal de Madrid. Câștigarea alegerilor din regiune este o premieră pentru Partidul Socialiștilor condus de șeful guvernului, Pedro Sanchez.

Partidele separatiste, care au intrat în viitorul parlament regional, nu au reușit să adune suficiente voturi pentru a forma un nou Guvern, potrivit rezultatelor preliminare. În același timp, liderul local al Partidului Socialiștilor, un apropiat al premierului spaniol, a calificat alegerile drept istorice și a îndemnat formațiunile la dialog. 

Salvador Illa, Liderul regional al Partidului Socialist: ”În cei 45 de ani de istorie, Partidul Socialist Catalan a câștigat pentru prima dată alegerile regionale, atât ca număr de voturi, cât și ca număr de locuri în parlament.  Acest lucru ne permite să spunem că în Catalonia începe o nouă eră.” 

După confirmarea rezultatelor finale, urmează negocieri complicate pentru formarea unei coaliții de guvernare. Socialiștii vor deține doar 42 de mandate, din cele 68 necesare pentru o majoritate absolută în Parlamentul regional. Alegerile au avut loc după recenta decizie controversată a Guvernului spaniol de a-i grația pe mai mulți politicieni catalani separatiști. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE