Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Italia 2022. Cum afectează scrutinul de duminică viața românilor din Peninsulă

Un sfert dintre cetățenii străini din Italia sunt români. Vorbim de peste un milion de oameni. Despre cum îi afectează direct pe aceștia rezultatele alegerilor de duminică a vorbit, la Euronews România, Silvia Dumitrache, activistă și președintele Asociației femeilor Românce din Italia.

„Suntem mulți care cerem de ani de zile să fie respectate drepturile lucrătorilor de origine străînă. Italia este realmente dependență de forță de muncă din afară, nu doar de cea a românilor. Suntem foarte bine cotați și apreciați”, spune Silvia Dumitrache.

„Eu m-aș bucura că situația româncelor în italia să iasă la lumina și să li se facă dreptate în orice situație. Italia încă este un stat democratic și indiferent cine va câștiga, cetățenii își vor spune cuvântul și sigur președintele țării nu va rămâne indiferent la alunecări din partea extremiștilor și a celor de origine fascistă”, adaugă ea.

Duminică vor avea loc alegeri parlamentare generale în Italia. Atât analiștii politici, cât și sondajele din Peninsulă dau ca sigură victoria unei alianțe de dreapta, condusă de Giorgia Meloni, de la Fratelli d Italia, avându-i ca aliați pe Matteo Salvini, Liga Nord și Silvio Berlusconi de la Forza Italia.

La fel cum s-a întâmplat și în România, votul din diaspora poate avea și în Italia o importanță esențială. Italia are o populație de aproape 60 de milioane de locuitori, iar în afara Italiei locuiesc aproximativ 5,9 milioane de italieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE