Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alcoolul nu mai este permis în Irak. Guvernul pune în aplicare abia acum o lege veche de șapte ani

Alcoolul devine prohibit în Irak, fiind interzise importul și vânzarea acestuia. O lege în această chestiune există încă din 2016, dar a fost ținută în așteptare. Acum câteva zile a fost publicată în Monitorul Oficial, iar guvernul se grăbește să o aplice.

Odată cu publicare ei, guvernul irakian are o bază legală pentru a începe pedepsirea celor care importă, vând și consumă băuturi alcoolice. Alcoolul este în general interzis în Islam, religia marii majorități a irakienilor, dar este permis și folosit în ritualurile religioase de către creștini. Aceștia reprezintă un procent din cele 40 de milioane de irakieni.

Abdullah Mohsen, locuitor al Bagdadului: Legea actuală a alcoolului nu are nici un sens pentru oameni și pentru sistemul legislativ în sine, deoarece Irakul este o țară de rase diverse din cele mai vechi timpuri; iar alcoolul este prezent în natura și cultura societății. Este nerezonabil să se aplice acum o lege care interzice alcoolul.

Indiferent de păreri, legea este în vigoare, iar autoritatea vamală irakiană a ordonat tuturor punctelor de trecere a frontierei să impună interdicția. O singură excepție este reprezentată de regiunea kurdă din nordul Irakului, semi-autonomă, care nu aplică aceste restricții. În restul țării, magazine de băuturi alcoolice din Irak încearcă să își continue activitatea, probabil folosindu-și stocurile.

Walid Naim, proprietar al unui magazin de băuturi alcoolice: Aceasta este o decizie nedreaptă pentru noi. Aceasta a fost profesia părinților și bunicilor noștri timp de mulți ani; valoarea acestor bunuri este de milioane de dinari și dolari. Unde aș putea să mut bunurile, unde le pot depozita? Numai acasă la mine..

În foarte scurt timp, prețul alcoolului a crescut mult, ba chiar pe alocuri s-a dublat. Unii irakieni văd măsurile ca pe o încercare a guvernului de a elimina potențialele provocări politice din partea conservatorilor religioși și de a distrage atenția de la problemele economice, cum ar fi creșterea prețurilor și fluctuațiile valutare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE