Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Adună norocul cu mâna ta!” Campania prin care cetățenii sunt invitați să strângă mizeria lăsată de animalele de companie

„Adună norocul cu mâna ta! - Eu strâng după câinele meu. Azi strâng și după al tău”. Este o campanie în care voluntari, iubitori de căței și nu numai, la inițiativa Protecţiei Animalelor CJ Ilfov, vor ieși să facă curat într-o anumită zonă din Sectorul 6 al Bucureștiului. E o acțiune de curățenie, dar și de conștientizare a acestei probleme.

Mizeria lăsată de animalele de companie, o problemă

„Așa cum trebuie să îți hrănești câinele, la fel trebuie să și strângi după el”

Pare că Lord a fost dintotdeauna în fața camerelor de filmat. A fost foarte liniștit în platou, iar pe holurile redacției a alergat în toate părțile cu o sticlă de plastic în gură, spre amuzamentul tuturor. Cel mai mult îi plac lifturile, însă.

Anca Stoenescu, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „Când am ajuns la voi, efectiv stătea lipit de lift, așteptând să se deschidă ușile să urce, atât de mult îi place. (...) E obișnuit cu oamenii, este obișnuit cu absolut orice, pentru că îl am de când avea patru luni. Vine cu mine peste tot, doarme cu mine și acum are opt ani și jumătate. De aici vom pleca la birou amândoi, este obișnuit să mă însoțească peste tot, îi plac oamenii, îi plac copiii, motiv pentru care vine cu mine și în școli (...)”.

Un patruped aduce o bucurie fără margini, însă presupune și o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ne-o asumăm.

Anca Stoenescu, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „Oricât de obosiți am veni seara de la serviciu, nu putem să nu-i scoatem afară și - pentru anumite rase de câini sau pentru anumiți câini, în special câinii de talie mare - o plimbare nu înseamnă cinci minute, să își facă nevoile în fața blocului și atât, o plimbare înseamnă o oră, două, ca ei să își consume energia, pentru că avem pretenția ca peste zi să fie cuminți acasă. Trebuie să avem, efectiv, un program. Și noi, și ei. Și eu cred că și pentru noi, ca adoptatori, este benefic: este benefic să ne plimbăm dimineața și seara. Poate dacă nu am avea un câine nu am face lucrul ăsta, nu ne-am găsi timpul, nu ne-am găsi energia, dar trebuie”.

Este important ca proprietarii să strângă după animalele lor de companie de fiecare dată. Dar nu toți fac asta. Tocmai de aceea, sunt alții care acționează în acest sens. „Adună norocul cu mâna ta! - Eu strâng după câinele meu. Azi strâng și după al tău” este un demers al celor de la Protecția Animalelor din Ilfov pentru a face curățenie împreună cu cetățenii, undeva în Sectorul 6 al Bucureștiului. Un îndemn prin care „să dea dovadă de responsabilitate față de animalele lor, față comunitate în general și față de mediu”, de fapt.

Protecția Animalelor CJ Ilfov, pe Facebook: „Vă invităm pe toți, în data de 6 aprilie, să vă alăturați unui demers necesar, benefic și nobil în același timp. Vă invităm să facem curățenie împreună și să încurajăm ceilalți cetățeni să dea dovadă de responsabilitate față de animalele lor, față comunitate în general și față de mediu.

Când? În data de 6 aprilie, în intervalul 11:00 - 16:00. Ne dăm întâlnire în curtea spitalului veterinar Pet Stuff (strada Dezrobirii, nr.15, sector 6, București). Apoi, plecăm la drum înarmați cu pungi, saci de gunoi, mănuși și tot ce mai avem nevoie. Și adunăm fecalele câinilor lăsate în urmă de proprietarii iresponsabili. Aceste fecale reprezintă un pericol pentru oameni și animale, un disconfort teribil și o sursă de poluare.Pe scurt, avem nevoie de voluntari. Să facem cu adevărat diferența. Ne puteți scrie aici ori ne puteți suna la numărul 0751.235.009”.

Anca Stoenescu, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „E vorba de respect față de animalul tău, față de ceilalți oameni, față de tine, de fapt, pentru că așa este normal. Este parte din responsabilitatea noastră ca deținător de animal. (...)

Este o campanie în care, efectiv, ieșim să facem curat într-o anumită zonă din București, să vorbim cu oamenii, este și o campanie de conștientizare în același timp, împărțim punguțe speciale și discutăm cu oamenii, cu cei pe care îi vedem că au animale, câini în lesă, să le explicăm faptul că este o dovadă de respect, este de datoria lor să facă acest lucru, așa cum trebuie să îți hrănești câinele, la fel trebuie să și strângi după el”.

„Străzile sunt foarte, foarte murdare și parcurile, majoritatea zonelor, de fapt. De aici a plecat și ideea de a face ceva în sensul ăsta și să nu fie doar o campanie de conștientizare, ci să ieșim efectiv să facem curat. Avem și mulți voluntari, pentru că nu doar eu și colegii mei vom merge. Suntem undeva la 40-50 de persoane și sperăm ca până sâmbătă să ne adunăm și mai mulți”, a mai adăugat aceasta, la Euronews România.

„Schimbarea mentalității se face în timp. Și cinci oameni dacă vor strânge după câinii lor după această campanie, pentru noi va fi mare lucru. Din aproape în aproape”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE