Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Câciu, despre o posibilă criză economică în România: „Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscuri”

Ministrul de Finanțe a avertizat, joi, că există riscul unei crize economice în România deoarece ”nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile” apariției unor elemente de recesiune. De asemenea, Adrian Câciu a reamintit că economia Germaniei, considerată motorul Europei, se află ”într-o zonă de cvasi-stagnare”.

Întrebat dacă există riscul apariției unei crize economice în România, ministrul de Finanțe a recunoscut că ”situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului Guvern”.

”Era complicată înainte, a devenit și mai complicată, mai ales din februarie de când a început conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize, pornind de la energie, la combustibil, la alimente, întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini.

Cred că în fiecare zi, acest Guvern a acționat pas cu pas, dar într-un mod strategic de a ține toate lucrurile sub control.

Există riscuri. Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune, de exemplu, recesioniste. Ele au fost sau sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să vezi cum funcționează anumiți indicatori, indicatori proxy”, a explicat Adrian Câciu, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Adrian Câciu: ”Germania este într-o zonă de cvasi-stagnare”

„Vă dau un indicator proxy la care toată lumea se uită: producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate pe trimestrul trei, trimestrul patru și trebuie să iei niște măsuri să revigorezi acea zonă astfel încât pierderile de conjunctură să nu se resimtă în efectele în orizontală. Deci, riscuri de gen recesionist sunt.

După cum ați văzut, Germania este într-o zonă de cvasi-stagnare. Mi-ar plăcea ca și analiștii economici de la noi să fie mai cumpătați în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul să anunțăm o stagnare pe trimestrul doi”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Câciu: „Interesul nostru este ca economia să funcționeze”

„Ați văzut cum s-a prezentat situația la INS. Există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere, de aceea cel mai important lucru pe care l-am discutat, de altfel, și astăzi în ședința de Guvern, dar și în ședințele trecute, este recuperarea întârzierilor pe zona de investiții.

Este un demers la care tot Guvernul trebuie să fie angajat, dar și autoritățile locale. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații, având în vedere factorul de multiplicare al investițiilor.

Interesul nostru este ca economia să funcționeze, iar demersurile sunt în acest sens”, a mai precizat Câciu.

De asemenea, ministrul Finanțelor a explicat că scopul Guvernului este de a menține deficitul la 5,84% din PIB.

„Avem o serie de măsuri de sprijin care sunt direcționate către populație și economie. E evident că nu o să începi o austeritate din perspectiva asta, din sensul de nu mai finanța economia și cetățenii atâta timp cât ai asumat pachetele de sprijin. Acoperirea acelor pachete de sprijin ne conduce la menținerea deficitului ca pondere în PIB, pentru că acesta este un angajament cu Comisia Europeană”, a concluzionat ministrul Finanțelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE