Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea la Schengen. Suedia transmite un nou mesaj României

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire cu omologul său suedez, Tobias Billstrom, cei doi oficiali agreând "menţinerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spaţiul Schengen", arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Suedia a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu i-a mulţumit telefonic lui Tobias Billstrom pentru susţinerea ţării sale privind aderarea României la Schengen, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie anul trecut.

De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o "cooperare activă şi de substanţă cu Preşedinţia suedeză pentru înregistrarea unor evoluţii pozitive, care să permită obţinerea unei decizii de aderare", precizează MAE. Aurescu a subliniat "importanţa coordonării de către Preşedinţia suedeză a dialogului cu toţi partenerii europeni implicaţi în acest dosar".

Potrivit MAE, Tobias Billstrom a reconfirmat sprijinul Suediei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. El a subliniat că Preşedinţia suedeză "este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluţii concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părţile implicate, precum şi să sprijine eforturile României în direcţia finalizării aderării", se menţionează în comunicat.

Ministrul suedez de Externe a exprimat, totodată, speranţa în înregistrarea de progrese în acest dosar şi în identificarea unei soluţii pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor şi aşteptărilor României.

Ministrul Aurescu a salutat atenţia pe care Preşedinţia suedeză îşi propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi problematicii migraţiei, aspectelor vizând statul de drept şi drepturile fundamentale, priorităţilor în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, consolidării rezilienţei UE, relaţiei cu partenerii terţi.

Cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în procesul de aderare a Suediei la NATO. Tobias Billstrom i-a mulţumit lui Aurescu pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE