Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia nu va iniţia un vot privind aderarea României la Schengen în absenţa unui acord prealabil cu statele care se opun

Reprezentantul permanent al Suediei pe lângă Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat că nu va iniţia un vot privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen dacă nu este convenit un acord cu ţările care se opun admiterii celor două state în zona de liberă circulaţie europeană.

El a ţinut să precizeze că Suedia nu a fost niciodată împotriva primirii României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Ambasadorul Danielsson a anunţat că preşedinţia suedeză a Consiliului UE va purta consultări intense despre calea de urmat. "Acest lucru, evident, include cele două ţări vizate, precum şi ţările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea observăm că unele dintre motivele pentru care în decembrie nu a fost o decizie pozitivă nu sunt legate în mod direct de chestiuni europene sau de prerogativele preşedinţiei'' (Consiliului UE), a continuat diplomatul suedez, potrivit Agerpres.

''Noi am început deja consultări bilaterale cu părţile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuţii vor oferi ocazia de a repune chestiunea pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). În opinia noastră, cu cât mai curând, cu atât mai bine. Însă nu vedem niciun sens în a pune chestiunea pe agendă înainte de a fi clar că există o şansă rezonabilă de a obţine aprobarea în Consiliu. Aşadar vom încerca să facem asta în timpul preşedinţiei suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Asta nu depinde în primul rând de noi, ci de părţile implicate'', a explicat ambasadorul Suediei la UE.

În decembrie anul trecut, Austria şi Ţările de Jos au blocat aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Viena şi Haga se opun primirii Bulgariei, în timp ce în cazul României opoziţia a venit din partea Austriei.

Pentru a se ajunge la un acord în acest dosar este nevoie de unanimitate în rândul statelor membre. Potrivit preşedintelui bulgar Rumen Radev, în acest an o soluţie poate fi aşteptată cel mai târziu în luna octombrie, notează novinite.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE