Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acuzațiile privind bomba murdară, pe masa ONU. Membrii Consiliului de Securitate resping alegațiile Rusiei

Publicat de: Euronews

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor prezenta cât mai curând posibil o concluzie cu privire la așa-zisele acuzații ale Rusiei privind utilizarea unei ”bombe murdare”. O delegație a agenției va vizita două obiective din Ucraina, la cererea Kievului. De altfel, membrii Consiliului de Securitate al ONU au respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora SUA și Ucraina nu ar respecta convenția care interzice utilizarea de arme biologice.

Experții agenției aflate în subordinea ONU efectuează o verificare independentă pentru a detecta orice deturnare de material nuclear. Agenția nu a oferit însă alte detalii legate de anchetă. Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, va prezenta vineri un punct de vedere în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise.

Adedeji Ebo, director Departamentul pentru dezarmare al ONU: „Suntem conștienți de faptul că Federația Rusă a depus o plângere oficială în conformitate cu dispozițiile articolului 6 cu privire la acuzațiile privind programele de arme biologice din Ucraina. În calitate de Înalt Reprezentant, mă angajez să informez Consiliul în lunile martie și mai ale acestui an, Organizația Națiunilor Unite nu are cunoștință de existența unor astfel de programe de arme biologice. Acest lucru rămâne valabil și astăzi.”

Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU: „Rusia ne-a chemat aici încă o dată cu unicul scop de a răspândi dezinformare. Știm cu toții că aceste afirmații sunt pure invenții aduse fără nicio dovadă. Și aș îndrăzni chiar să spun că delegația rusă știe că aceste acuzații sunt inventate, dar execută cu supunere ordinele de marș ale președintelui Putin. Cu toate acestea, trebuie să profit de această ocazie pentru a clarifica lucrurile: Ucraina nu are un program de arme biologice. Tocmai l-ați auzit pe domnul Ebo spunând că ONU nu are cunoștință de astfel de programe. Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susținute de Statele Unite.”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă "pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear".

De partea cealaltă, Agenția pentru energie atomică de la Kiev a raportat recent lucrări suspecte în perimetrul centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de armata rusă. Partea ucraineană a transmis că este posibil ca Rusia să pregătească o operațiune sub steag fals.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE