Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actorii principali din ''Romeo și Julieta'' (1968), minori pe atunci, dau în judecată Paramount Pictures pentru abuz sexual

Leonard Whiting și Olivia Hussey, actorii cu rolurile principale în filmul „Romeo and Juliet” din 1968, au intentat un proces împotriva companiei de producție Paramount Pictures pe care o acuză de abuz sexual deoarece i-a filmat dezbrăcați, fără știrea lor, pe când erau minori. Cei doi artiști cer despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari.

Leonard Whiting l-a interpretat pe Romeo Montague pe când avea 16 ani, iar Olivia Hussey a jucat la 15 ani rolul Julietei Capulet. După mai bine de 50 de ani de la momentul lansării peliculei, cei doi actori au anunțat că dau în judecată Paramount Pictures, companie pe care o acuză de hărţuire sexuală, abuz sexual asupra minorilor, fraudă, neglijenţă, prejudicii comise intenţionat, uzurpare, provocare intenţionată de suferinţă emoţională și practici comerciale neloiale, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

Procesul intentat vineri în comitatul Los Angeles încă nu a fost înregistrat oficial la Curtea Supremă din Los Angeles.

Pelicula ''Romeo și Julieta'', în regia cineastrului italian Franco Zeffirelli, este adaptarea din 1968 bazată pe piesa cu acelaşi nume de William Shakespeare. În film a fost inclusă o controversată scenă desfăşurată în dormitor în care sunt vizibile fesele goale ale lui Whiting şi sânii dezgoliţi ai lui Hussey.

Motivul pentru care actorii din „Romeo și Julieta” susțin că au fost abuzați sexual

Din datele depuse la tribunal, cei doi actori au afirmat că au fost constrânşi să filmeze scena după ce Franco Zeffirelli le-a dat asigurări iniţial că „nu va exista nuditate filmată sau expusă şi că vor purta lenjerie intimă de culoarea pielii în timpul scenei de dragoste”.

Whiting şi Hussey afirmă că în dimineaţa filmării scenei din dormitor Zeffirelli le-a spus că „trebuie să joace nud, altfel filmul va eşua”, menționând că „s-au investit milioane” în proiect şi că „ei nu vor mai lucra niciodată în niciun domeniu, darămite la Hollywood” dacă nu se vor conforma.

Pe corpurile actorilor minori ar fi fost aplicat machiaj şi ei "au crezut că nu au de ales decât să joace nud, aşa cum li s-a cerut", arată sursa citată.

Actorii susțin că au fost filmați nud, fără știrea lor, fiind astfel încălcată legislația statului California și legile federale ce combat indecența și exploatarea minorilor.

De asemenea, în plângere este menționat faptul că Zeffirelli, care a murit la vârsta de 96 de ani în 2019, le-ar fi arătat lui Whiting şi lui Hussey „unde vor fi amplasate camerele” astfel încât să nu fie filmate sau fotografiate scene care conţineau nuditate spre a fi folosite în "Romeo and Juliet" sau oriunde altundeva.

În documentele depuse în instanță, Hussey și Whiting au precizat că le-au fost provocat daune emoționale și și chinuri psihice timp de zeci de ani. Actorii vor să ceară despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari.

"Utilizarea conştientă şi repetată a imaginilor cu conţinut sexual cu minori este cel mai rău dintre comportamentele din societatea noastră şi trebuie eradicată", se menţionează în documente.

Filmul "Romeo and Juliet" a primit patru nominalizări la premiile Oscar în 1969, pentru imagine, design de costume, regie şi cel mai bun film, câştigând două trofee, la primele categorii.

Un reprezentant al Paramount nu a răspuns imediat, marţi, la solicitarea formulată de Los Angeles Times de a comenta subiectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE