Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activista Narges Mohammadi câștigă Premiul Nobel pentru Pace 2023

Narges Mohammadi a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023. Comitetul a declarat că a primit premiul pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru eforturile sale de promovare a drepturilor omului și a libertății pentru toți.

"Acest premiu este, în primul rând, o recunoaștere a muncii foarte importante a unei întregi mișcări din Iran, cu liderul ei incontestabil, Nargis Mohammadi", a declarat Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian, care a anunțat premiul la Oslo. "Impactul premiului nu este de competența comitetului Nobel să decidă asupra lui. Sperăm că este o încurajare pentru a continua munca în orice formă pe care această mișcare o consideră potrivită."

Activista, condamnată la 31 de ani de închisoare

Autoritățile au arestat-o pe Mohammadi în noiembrie, după ce a participat la un memorial pentru o victimă a protestelor violente din 2019. Reiss-Andersen a declarat că Mohammadi a fost încarcerată de 13 ori și condamnată de cinci ori. În total, ea a fost condamnată la 31 de ani de închisoare.

Este cea de-a 19-a femeie care primește Premiul Nobel pentru Pace și a doua femeie iraniană, după ce activista pentru drepturile omului Shirin Ebadi a primit premiul în 2003.

Înainte de a fi încarcerată, Mohammadi a fost vicepreședinte al Centrului interzis al Apărătorilor Drepturilor Omului din Iran. A fost apropiată de Shirin Ebadi, laureată iraniană a Premiului Nobel pentru Pace, care a fondat centrul.

În 2022, Mohammadi a fost judecată în cinci minute și condamnată la opt ani de închisoare și 70 de lovituri de bici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE