Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acordul pentru cereale: Trei nave au părăsit porturile din Ucraina, în ciuda deciziei Rusiei

Trei nave care transportă peste 80.000 de tone de porumb, grâu și făină de floarea-soarelui au părăsit porturile din sudul Ucrainei, prin coridorul maritim umanitar stabilit printr-un acord încheiat în iulie. Asta, în ciuda faptului că Rusia nu mai accepta exportul cerealelor din Ucraina. ONU și Turcia încearcă să readucă Rusia la masa negocierilor, însă nu se știe când navele vor mai putea circula din nou, în siguranță. 

Autoritățile ucrainene nu preconizează că vor mai avea loc transporturi ale navelor încărcate cu cereale. Acest lucru pune sub semnul întrebării viitorul acordului negociat de ONU, care asigură trecerea pe timp de război a proviziilor alimentare esențiale. Una din consecințele globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei a fost deficitul de alimente precum și o criză a nivelului de trai în multe țări.

Protecție durabilă a coridorului umanitar

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus telefonic omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Moscova va lua în considerare reluarea acordului care permite exporturile de cereale din porturile maritime ucrainene, doar dacă va obține „garanții reale” din partea Kievului.

Rusia și-a suspendat participarea la acest acord, din cauza atacului cu drone de sâmbătă asupra flotei Moscovei din Crimeea, atac pe care Vladimir Putin îl atribuie Ucrainei. Kievul a negat utilizarea coridorului maritim umanitar în scopuri militare.

În discursul său de seară, președintele Zelenski a spus că acest coridor umanitar are nevoie de o protecție durabilă. El a adăugat că Rusia ar trebui să primească un răspuns internațional dur pentru întreruperea exporturilor de alimente.

„Astăzi, am continuat activitatea noastră diplomatică pentru că lumea să reacționeze cu fermitate la o nouă escaladare rusă, la teroarea împotriva infrastructurii noastre energetice și la încercarea Rusiei de a accentua din nou criza alimentară,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Anterior, Zelenski a primit-o la Kiev pe Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Potrivit informațiilor, Rusia ar fi distrus aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei în recentele atacuri cu rachete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE