Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

70.000 de cehi au ieși în stradă împotriva guvernului, UE și NATO

Zeci de mii de protestatari atât simpatizanți din extrema dreaptă, cât și din extrema stângă au manifestat sâmbătă împotriva guvernului ceh, UE și NATO.

Se estimează că 70.000 de oameni au ieșit pe străzile din Praga, cerând coaliției de guvernământ să țină sub control prețurile energiei, în timp ce își exprimă opoziția față de Uniunea Europeană (UE) și NATO.

Organizatorii protestului din mai multe grupuri politice de extremă-dreapta și marginale au spus că națiunea central-europeană ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar și să mențină importurile de gaze din Rusia.

Potrivit poliției, aproximativ 70.000 de oameni au ieșit în stradă. Unele dintre grupurile de la protest au fost simpatizanți ai partidul populist anti-migranți Libertatea și Democrația Directă, alături de Partidul Comunist Ceh.

„Scopul demonstrației noastre este de a cere schimbare, în principal în soluționarea chestiunii prețurilor la energie, la electricitate și gaze, care ne vor distruge economia în această toamnă”, a declarat coorganizatorul evenimentului Jiri Havel presei locale.

Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului conservator Petr Fiala, criticând guvernul său de coaliție pe o serie de probleme. Manifestanții s-au adunat în Piața Wenceslas din centrul orașului, la o zi după ce guvernul a supraviețuit unui vot de cenzură pe fondul afirmațiilor opoziției de inacțiune împotriva inflației și a prețurilor la energie.

Evenimentele din Republica Cehă arată cum criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică, deoarece creșterea prețurilor la energie a alimentat o inflație fără precedent.

Mulți europeni se tem că inflația ridicată din cauza crizei energetice actuale ar putea alimenta tulburări sociale, proteste și greve , potrivit unui nou sondaj european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE