Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

31 decembrie, termenul limită pentru pensiile speciale. Ce riscă România dacă acestea nu vor fi revizuite

Pensiile speciale, o temă recurentă cu mult conținut politic în mesaj, ar trebui să fie revizuite până la final de an. Așa a promis executivul. Altfel, banii din PNRR vor rămâne la Comisia Europeană. Discuțiile se poartă mai mult pe terminologie.

Jalonul din PNRR

Politicienii spun că la noi există pensii ocupaționale sau de serviciu. La Bruxelles, pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate sunt speciale. Comisarii europeni așteaptă reformele promise la București.

„Din punctul meu de vedere sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale,” a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Jalonul din PNRR care se referă la pensii speciale nu face diferențe între pensiile militarilor și cele ale diplomaților, spre exemplu. De jalonul acesta depinde cea de-a treia cerere de plată. Însă, ministrul Muncii, chemat în Parlament la începutul săptămânii trecute vorbea despre reforma pensiilor.

„Perioada de contribuție minimă va fi egală sau poate chiar mai mare decât cea prevăzută în sistemul public. Se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar plata acestor pensii nu va depăși cuantumul salariului,” a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Peste 210 mii de pensii speciale sau de serviciu

Însă Executivul nu vrea să se atingă de pensiile militarilor, iar CCR a spus ca nu se pot atinge de pensiile magistraților.

„Suntem în luna decembrie și nu avem un proiect pus pe masa, lucru care naște o serie de îngrijorări. Ar trebui, cumva, să abordăm mult mai coerent aceste discuții și să nu încercăm să protejăm anumite categorii socio-profesionale,” a explicat Florian Marin, expert în fonduri europene.

Riscul este să ne lovim de alte amânări de plată la tranșele viitoare din PNRR.

„Reamintesc faptul că noi am trecut de o singură cerere, în momentul de față de la Comisa Europeană. De regulă, PNRR-ul și proiectele de anvergură, în primele luni, primele cereri de rambursare sunt cele mai ușoare,” a explicat Florian Marin, expert în fonduri europene.

În România sunt peste 210 mii de pensii speciale sau de serviciu, cum sunt denumite de politicieni. Cele mai multe, circa 170.000 sunt pensii ale foștilor angajați MAPN și MAI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE