Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

27 de partide au fost înființate în 2023. Unele dintre ele au membri cu nume cunoscute, precum Viorica Dăncilă sau Liviu Dragnea

Anul electoral 2024 aduce pe scena politică nu mai puțin de 27 de noi formațiuni politice, toate înființate în 2023. Unele sunt create de politicieni care deja știau că ar fi urmat să fie excluși de pe listele electorale de anul acesta, așa că s-au reorientat.

Altele sunt doar preluate de lideri de opinie, care speră ca, prin notorietatea lor, să propulseze noi partide în Parlament.

27 de partide noi au fost înființate în 2023

Pe lista de partide politice înființate în 2023 găsim destul de multe nume de personalități cunoscute, precum fostul prim-ministru PSD Viorica Dăncilă și fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici. Ei fac parte din partide mici care și-au unit puterile în ceea ce se numește Blocul Suveranist Român. Principalele valori: "credința în Dumnezeu, îndepărtarea tuturor celor care au participat la jefuirea și trădarea intereselor țării de la Revoluție încoace și tragerea la răspundere a magistraților."

Fostul șef al PSD și fost președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a reușit și el până la urmă să-și facă partid în 2023. Se numește România Suverană. Formațiunea este condusă de o apropiată a lui Liviu Dragnea, fost ministru de interne Carmen Dan. Credința creștină și revenirea la valorile tradiționale românești sunt printre principii.

PNL l-a pierdut pe fostul său președinte Ludovic Orban. Încă din 2021, el a înființat Forța Dreptei și vrea să-și mărească șansele de a intra în Parlament printr-o alianță electorală cu USR și PMP. A-propos de PMP, Partidul Mișcarea Populară a fost creat de fostul președinte Traian Băsescu.

Un fost membru PMP din Cluj, Daniel Aron Meze, a înființat ARI. Este acronimul pentru Ajutăm România Împreună. ARI a început de fapt în 2017, ca o asociație care oferă, printre altele, cursuri de ayurveda, adică știința indiană a unei vieți lungi și sănătoase. Centrul se laudă că poate oferi cursuri și despre plantele indiene și poate face consiliere amoroasă și transmite principiile cabala, ale unei școli de gândire ezoterice cu origini în iudaism. Președintele ARI este specialist în yoga, tae-kwon-do, cromoterapie și tantra.

Printre partidele nou-înființate se numără URS, PDF sau SENS

În 2023 și-au mai făcut partide și foști membri USR, "certați" cu Uniunea, deputați care știau că nu vor mai fi promovați pe listele alegerilor parlamentare de anul acesta. Deputata Cosette Chichirău este în mijlocul procesului de înregistrare a partidului Curaj pentru România, iar deputatul Tudor Benga, tot de la USR, a creat URS.

Există și PDF, adică Partidul Uniunea pentru Reforma Statului și Protecția Drepturilor Fundamentale.

După ce a părăsit USR, fostul premier Dacian Cioloș și-a făcut un nou partid, pe care îl vom vedea anul acesta pe buletinele de vot, Reper. Iar un fost consilier județean USR Brașov a înființat Partidul pentru Natură, Oameni și Animale.

Și din Alianța pentru Unirea Românilor s-au născut noi formațiuni. Senatoarea Diana Șoșoacă a devenit vector de imagine al SOS România, iar ultimele sondaje arată că ar avea unele șanse să treacă pragul electoral de cinci procente și să ajungă în Parlament.

Maghiarii au și ei strategia lor. Tocmai au înființat Forța Civică Maghiară, un partid care este de fapt succesorul spiritual al Partidului Civic Maghiar, înființat în urmă cu 15 ani. Probabil că nu vom găsi formațiunea ca atare pe buletinele de vot, pentru că planul este să candideze pe listele UDMR, în schimbul sprijinului local.

Pe lista formațiunilor nou înființate există și SENS, Partidul Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate, sau Partidul Alianța Națională Integritate, Muncă și Unitate Socială. Mai există și Alianța Românilor Digitali. Alții vor să ne amintească de istorie. Tribunalul București a mai acceptat și înființarea Partidului Uniunea Creștin Democrată Dacia și Partidul Uniunea Geto Dacilor.

Sunt și destul de multe formațiuni locale, precum Alianța Sighetenilor Solidari, Uniunea Pănceană sau Partidul Liberal Timiș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE