Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

22 de morți după naufragiu. Autoritățile din Grecia continuă căutările, zeci de persoane sunt dispărute

Autoritățile elene continuă căutarea persoanelor date dispărute după ce două ambarcațiuni cu migranți s-au scufundat miercuri în Marea Egee. Până acum au fost confirmați 22 de morți după cele două naufragii.

Primul incident a avut loc miercuri dimineața, lângă insula Kythira. Ambarcațiunea care transporta circa o sută de persoane s-a lovit de stânci din cauza valurilor mari. Salvatorii au reușit să scoată din apă 80 de oameni, care acum povestesc cu groază despre clipele teribile prin care au trecut.

Abdul Ghafar Amur, migrant din Afganistan: „Forțele de securitate au venit după vreo trei sau două ore. În timpul acestor trei sau două ore, cele mai multe dintre femei au murit, dar și băieți tineri, bătrâni. Nu puteam face nimic pentru ei. Am văzut cum au murit.”

Migrația în creștere

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați notează că, în prezent, se observă o schimbare a tipului de migrație, care devine mai periculoasă, comparativ cu situația de acum cinci ani, când a început criza migranților.

Shabia Mantoo, purtătorul de cuvânt al UNHCR: „Deci, trendul din 2015 a fost în scădere. Cu toate acestea, călătoriile devin din ce în ce mai periculoase. Asistăm la creșterea numărului de morți. În 2021, în ciuda a 120.000 de sosiri, am văzut peste 3.200 de persoane declarate moarte sau dispărute pe aceste rute și în aceste călătorii. Deci, sunt acum mai mortale.”

Al doilea incident a avut loc miercuri noaptea în apropiere de insula Lesbos. Șapte persoane au murit, iar 18 au fost salvate. Și de această dată cauza naufragiului au fost vântul puternic și valurile mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE