Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2.500 lei pentru românii instituționalizați. Tinerii între 18 și 26 de ani vor primi bani dacă studiază

Tinerii aflați în grija statului, cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani vor primi 2.500 de lei lunar începând cu 28 Septembrie.

România are cel mai mare număr de copii în grija statului din Uniunea Europeană, adică peste 45.000.

În total sunt 2131 de tineri cu vârsta între 18 și 26 de ani. Aceștia vor primi 2500 de lei în fiecare lună dacă lucrează sau dacă își continuă educația. Însă ei nu vor fi automat identificați, aceștia trebuie să aplice pentru a putea primi această îndemnizație.

Ministerul Familiei a spus că obiectivul principal este ca nici un copil să nu mai trăiască în orfelinate, ci să fie instituționalizați în case de tip familial sau chiar reintegrați în familia naturală sau extinsă.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să reformeze sistemul de protecție a copilului. România și-a asumat că va închide toate orfelinatele pana in 2020, dar ele inca mai exista.

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat recent o lege prin care toate centrele de plasament vor fi închise pe parcursul acestui an. De la 1 Octombrie îngrijirea copiilor va fi preluată de ONG-uri.

„E prioritatea ministrlui Familiei de a închide toate centrele de plasament. Noi estimăm că întreg procesul de închidere a procesului va începe mai alert de la 1 octombrie. Ele vor fi înlocuite, există deja multe alternative. Chiar doamna ministru făcea un apel la oameni de bună credință să adopte. Avem aproximativ 6.000 de copii pe lista de așteptare, care așteaptă un cămin, un părinte.”, a declarat Vișinel Bălan, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE