Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Internațională a Muzicii Ciudate: 7 genuri de nișă de care probabil nu ai auzit niciodată

Astăzi, 24 august, este Ziua Internațională a Muzicii Ciudate, o ocazie de a ieși din zona de confort și de a asculta genuri muzicale mai puțin cunoscute.

Această zi a fost creată de muzicianul newyorkez Patrick Grant, care crede că lărgirea orizonturilor muzicale ale oamenilor poate schimba și modul în care societatea privește alte aspecte ale vieții.

În onoarea acestei zile, Euronews a alcătuit o listă cu șapte genuri muzicale obscure și ciudate de care poate nu ați auzit niciodată.

1) Lowercase

Lowercase este o formă extremă de ambient-minimalism și a fost inițiată de artistul Steve Roden, care a inventat numele.

Genul constă în principal în sunete foarte silențioase, de obicei neauzite, care sunt amplificate la niveluri extreme.

Acesta caută să combată supraîncărcarea de zgomot din majoritatea muzicii și să se concentreze în schimb pe detaliile complicate auzite în viața de zi cu zi.

Steve Roden a popularizat mișcarea cu un album intitulat „Forms of Paper”, în care s-a înregistrat pe sine manipulând hârtia în diferite moduri timp de aproape 54 de minute.

2) Chap Hop

V-ați întrebat vreodată ce ați obține dacă ați lua hip hop-ul, dar l-ați face chintesențial britanic?

Ar suna ceva de genul Chap Hop.

Genul satiric este originar din Anglia și încorporează elemente ale „culturii chap” britanice, obsesii englezești stereotipice, cum ar fi vizionarea cricketului și consumul de ceai, cu tropi clasici de rap și hip-hop.

Chap Hop a fost inițiat la începutul anilor 2000 de artiști comici precum Mr.B the Gentleman Rhymer și Professor Elemental.

3) Vaporware

Vaporware este un microgen de muzică electronică apărut pe internet la începutul anilor 2010.

Muzica se concentrează în jurul unor mostre de muzică de lift, muzică de lounge și smooth jazz din anii '80 și '90, care sunt tăiate, distorsionate și cu tonuri schimbate pentru a crea un sentiment de nostalgie melancolică.

Bazându-se pe cultura pop din trecut, Vaporwave pune la fel de mult accent pe estetica vizuală ca pe muzica în sine. Stilul vizual clar încorporează imagini vechi și web design din primele zile ale internetului și le amestecă cu elemente mai futuriste, cum ar fi cyberpunk și glitch art.

4) Nintendocore

Dacă Mario și Luigi și-ar lăsa părul să crească, ar începe să poarte jachete de piele neagră și să cânte la chitară electrică, s-ar putea să se ajungă la ceva de genul Nintendocore.

Nintendocore combină chiptune și muzica retro a jocurilor video, cu heavy metal și hardcore punk, pentru a crea un sunet unic, agresiv și nostalgic.

Genul a fost inițiat la începutul anilor 2000 de Horse the Band, al cărui lider, Nathan Winneke, a inventat numele genului.

5) Reggae german

Când te gândești la reggae, probabil că te gândești imediat la Jamaica și la Bob Marley and the Wailers.

Dar știați că Germania a avut o istorie cu acest gen relaxat încă de la sfârșitul anilor 1970?

Prima generație de muzicieni germani de reggae a fost formată în principal din tineri albi, din clasa de mijloc, care căutau să își stabilească o subcultură diferită.

Dar abia la mijlocul anilor 1990, odată cu lansarea albumelor artistului german "Gentleman", genul a început să ia cu adevărat avânt.

Grupul berlinez Seeed a reușit să atragă o nouă generație de ascultători la începutul mileniului, cu fuziunea lor unică de reggae, dancehall și hip hop.

6) Gabber

Gabber, un subgen de hardcore techno, ar putea fi descris ca fiind heavy metalul din lumea EDM.

A apărut în anii 1990 ca o mișcare underground în Olanda, ca reacție la muzica techno prea pop care se difuza în cluburi la acea vreme.

În consecință, Gabber are un sunet mult mai urban și funcționează pentru a fi mai puțin mainstream decât majoritatea celorlalte genuri.

Muzica prezintă tempouri extrem de rapide, cu peste 190 de bătăi pe minut, modele de tobe 4×4 distorsionate, voci strigate și riff-uri de sintetizator detuned explozive.

7) Witch House

Ultimul gen de nișă ar putea fi perfect de ascultat în timpul unei petreceri de Halloween.

Witch House este un microgen de muzică electronică întunecată, cu tematică ocultă, care a apărut la sfârșitul anilor 2000 și începutul anilor 2010.

Muzica este puternic influențată de peisajele sonore hip-hop chopped and screwed și de experimentele de zgomot.

Adesea încorporează mostre încetinite și puternic procesate ale unor melodii populare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE