Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua independenței în vreme de război. Ucraina a marcat 31 de ani de libertate după URSS

Sirenele de alarmă aeriană au sunat din nou la Kiev, de Ziua Independenței, la fel ca acum șase luni, când începea invadarea Ucrainei de către Rusia. Autoritățile au interzis manifestările și adunările publice, temându-se de atacuri ale Rusiei. Asta nu i-a împiedicat însă pe oameni să iasă pe străzi și să își facă fotografii cu tancurile rusești distruse în lupte.

Zeci de tancuri rusești distruse și artilerie mobilă alcătuiesc o macabră expoziției în centrul Kievului. În ciuda interdicțiilor privind adunările, sute de oameni s-au strâns în piața centrală a capitalei și au ascultat imnul național.

Anna Husieva, locuitoare din Zaporojie: Prietenii mei de la sala de sport se luptă cu toții în prima linie. Așa că e nepotrivit pentru mine să obosesc. Ei au dreptul să fie obosiți, iar noi trebuie să ajutăm, să donăm și să plătim taxe și să continuăm să luptăm. Pentru că dacă ne oprim, (rușii) se vor stabili aici. Trebuie să fim un sprijin de încredere. Oricât ar fi de dificil, trebuie să ne trezim, să continuăm să muncim și să facem ceva util în fiecare zi.

Chiar dacă a fost zi de sărbătoare, a fost și una de război. Lumea s-a temut că Rusia va bombarda din nou Ucraina și capitala Kiev, mai ales după ce recent a fost omorâtă Daria Dughina, fiica unui susținător fervent al războiului. Moscova a acuzat Ucraina pentru acest incident, despre care a spus că nu va rămâne nepedepsit.

Oleh Naida, locuitor al Kievului: Este foarte dificil pentru noi toți. Dar, așa cum spun psihologii, trebuie să faci tot ce poți. Dacă nu o poți face pentru victorie, atunci fă-o pentru tine. Fă curat prin casă, calcă rufele, aleargă, dar cel mai bine este să ajuți oamenii de lângă tine, dacă există o șansă și o nevoie. Cel mai bun lucru este să ajuți forțele armate ale Ucrainei.

În discursul de ziua națională, președintele Volodimir Zelenski a declarat că sfârșitul războiului nu mai înseamnă pacea, ci victoria, odată cu eliberarea Donbasului și a Crimeei. Volodimir Zelenski a vorbit și despre cât de mult contează solidaritatea internațională împotriva invaziei Rusiei.

Volodimir Zelenski: Cineva a spus: Europa nu mai este un jucător. Slabă, dezbinată, pasivă, somnoroasă. Ucraina a revigorat întregul continent. Europa iese în piețele publice. Europa introduce sancțiuni dure. Europa recunoaște în unanimitate că Ucraina este un viitor membru al Uniunii Europene. Marile afaceri și-au dat seama că banii încă au miros - de sânge, cenușă, moarte. Corporațiile și mărcile părăsesc piața rusă, iar oamenii au devenit mai importanți decât pierderile potențiale. Niciodată în lume opinia publică nu a avut atât de multă influență asupra politicienilor. Astăzi, oamenii dictează autorităților tendințe și reguli de comportament.

Solidaritatea internațională nu a lipsit nici de Ziua Independenței Ucrainei. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, vorbește de un sprijin continuu.

„Domnule președinte Zelenski, dragă Volodimir, dragi cetățeni ai Ucrainei. Voi luptați pentru a vă apăra suveranitatea și pentru a vă proteja libertatea în fața agresiunii. V-ați mobilizat la toate nivelurile pentru a vă apăra și a vă ajuta țara. Noi nu vom putea niciodată să egalăm sacrificiile pe care le faceți în fiecare zi, dar vreau să vă asigur că o să rămânem mereu alături de voi”, spune Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Dincolo de declarații, Germania va furniza Ucrainei încă 500 de milioane de euro, sub formă de ajutor militar, iar Statele Unite ale Americii anunță un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE