Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ziua în care România s-a împrumutat 1 miliard de lei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,081 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark şi o alta de certificate cu discount, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 822,5 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 58 de luni, la un randament mediu de 8,10% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,295 miliarde de lei, informează Agerpres.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, ministerul a atras 258,5 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 6 luni, la un randament mediu de 7,42% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 359,6 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,1 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 525 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,625 miliarde de lei, este cu 960 miliarde de lei sub cea care fusese programată în august, de 5,585 miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Distribuie

Taguri