Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Iei Românești. Meșteșugul iei din Țara Făgărașului - tradiția, veche de sute de ani

Deși este tot mai populară în zilelele noastre, puțini mai au în garderobă o ie autentică, țesută manual. În Țara Făgărașului, mai sunt doar zece femei care duc mai departe meșteșugul de a țese iile manual sau la războiul de țesut.

La Săvăstreni, un sat aflat la 12 kilometri de Făgăraș, o echipă Euronews a stat de vorbă cu Doina Dragoș, care a împărtășit tainele portului autentic.

Doina Dragoș ne-a așteptat la poartă, îmbrăcată într-o ie țesută chiar de ea. S-a născut în satul Retiș, aflat pe Valea Hârtibaciului. După o viață în care a muncit la combinat, la pensie s-a dedicat țesutului, așa cum a învățat de la mama ei.

”Acuma țes brâne, model și de zona Retișului, că eu sunt din zona Retișului, am învățat să țes când eram copil, de la mama. Mă punea să o ajut și am furat meseria și acum după ani am început singură că nu mai are cine să mă învețe, mama nu mai este, Dumnezeu să o odihnească.”, povestește Doina.

Și tot din familie a moștenit și războiul de țesut la care lucrează și care acum are peste 100 de ani. O ie autentică, tradițională, poate fi recunoscută nu doar după modul în care e lucrată, ci și după materialul de calitate, rezistent și bogat în simboluri.

Cât ajunge să coste o ie originală

O astfel de ie originală, țesută cu elemente tradiționale și după tehnici învățate din străbuni ajunge să coste între 900 și 1200 de lei.

”Mai mult cumpără cei mai în etate, care prețuiesc mai mult, care știu. Au mai prins și au văzut cum se lucrează și pun preț pe lucrul de mână. Tineretul mai turcești, mai chinezești.”, a spus Doina Dragoș.

Asociația Ia Călătoare promovează portul popular autentic și militează pentru păstrarea meșteșugului și a tradițiilor așa că și-a făcut un scop din a le învăța pe mai multe tinere să țeasă ii.

”Spunem de multe ori că noi suntem generația verigă și este cumva responsabilitatea noastră să ducem mai departe aceste obiceiuri sau știința despre ele.”, a declarat Anca Bâriu, președinte Asociația Ia Călătoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE