Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de hectare din județul Giurgiu au fost compromise în totalitate de grindină

Ploile torențiale din ultimele zile au avut efecte dezastruoase pentru culturile agricole. În mai multe comune din județul Giurgiu, lanuri întregi de grâu și porumb au fost distruse, în special din cauza grindinei. Fermierii spun ca tot rodul este compromis, iar investițiile de sute de mii de lei nu mai pot fi recuperate.

Acest fermier din comuna Grădinari, judetul Giurgiu, spune că a pierdut sutele de mii de lei investite in terenurile sale.

Cătălin Matei, fermier: „Grâul - jumătate pe jos, l-a scuturat din spic. S-a distrus foarte mult, grâul 50% este pe pământ, l-a scuturat, a fost foarte uscat și l-a lovit grindina și e pe jos, pe pământ.”

Meteorologii anunță temperaturi caniculare

Nici vița de vie nu a fost ocolită de grindină. Mulți dintre ciorchini fie s-au rupt, fie au fost distruși de gheață și exista riscul ca strugurii să nu se mai coacă. Și 2 hectare de ceapă au fost distruse.

Felicia Macaleț, jurnalist Euronews: „În mod normal ar fi trebuit să vedem un lan verde plin de cozi de ceapă, care ar fi ajuns la nivelul umărului meu, însă în urma ploilor iată că tot rodul a fost compromis, iar cozile de ceapă au fost pur și simplu puse la pământ. Fermierul spune că de pe cele 2 hectare de teren agricol unde are ceapa, nu mai poate recupera nimic.”

Și în comuna Sohatu din județul Călărași fenomenele meteo extreme au adus pagube mari. Lanurile de porumb au fost retezate, iar fermierii spun că nu mai au resurse financiare ca să acopere pagubele suferite.

Valentin Popa, fermier: „La momentul ăsta cred că Guvernul ar trebui să fac o comisie să vină la fața locului să vadă gubele care sunt și culturile care sunt distruse și zic că ar trebui să găsească o cale încât să ne ajute cu un ajutor financiar, că altfel noi trebui să mergem mai departe”

După ploile puternice, meteorologii anunță temperaturi caniculare săptămâna viitoare, și de peste 35 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE