Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme extremă la Timișoara. Măsurile anunțate de primarul Dominic Fritz

Astăzi se anunță caniculă în cea mai mare parte a României. În Timișoara, meteorologii se așteaptă la temperaturi și de 40 de grade Celsius. Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, a vorbit la Euronews România despre măsurile luate pentru a reduce disconfortul cetățenilor, pe fondul caniculei.

„Chiar azi dimineață, în timp ce premierul s-a întâlnit cu prefecții, am avut o ședință a comitetului local pentru situații de urgență și fiecare structură a spus că măsuri vor lua. De exemplu, Serviciul de Ambulanță își va dubla oamenii în aceste zile. Avem aceste puncte de prim ajutor medical, dar și centre de zi ale Direcției de Asistență Socială unde oferim un loc mai răcoros, apă, pentru acele persoane vulnerabile. În rest, avem intervenții uzuale să zicem, stropim asfaltul și încurajăm oamenii să evite să iasă afară atunci când sunt temperaturi uriașe”.

Întrebat dacă a avut situații mai grave în aceste zile, primarul a precizat că: „Am avut să zicem o creștere de apeluri la 112, oameni care s-au simțit rău. Am agreat astăzi cu poliția locală că vom fi mai prezenți, mai ales în spațiile mari unde nu este foarte multă umbră. Deci suntem atenți, dar bineînțeles că fiecare trebuie să aibă un comportament responsabil și să evite să stea la soare”.

Centură verde pentru Timișoara

Întrebat dacă pregătește măsuri pe termen lung pentru a contracara efectele caniculei, Dominic Fritz a precizat că există în derulare mai multe proiecte.

„Știm foarte bine că diferența de temperatura între o stradă fără copaci și una în care avem copaci, poate să ajungă până la 20 de grade Celsius. Deci e absolut crucial să avem un spațiu public umbrit, cu mulți copaci și să plantăm acolo unde avem proiecte noi de infrastructură. Noi lucrăm acum la un proiect mai mare pentru o nouă zonă de agrement în nordul orașului, unde vrem să completăm și o centură verde, adică o împădurire în jurul orașului. Trebuie într-adevăr să regândim felul în care planificăm spațiul public, să avem spații verzi, spații pentru pietoni, pentru piste de biciclete, pentru mașini individuale, dar și pentru transportul în comun. Avem un nou proiect unde planificăm o magistrală mare din sudul orașului până în centrul orașului, unde regândim felul în care este împărțit spațiul public, tocmai pentru că trebuie să ne pregătim pentru o nouă epocă în care aceste temperaturi de 40 de grade Celsius vor deveni, din păcate, normalitate”.

Legat de centura verde a Timișoarei, Dominic Fritz a spus că proiectul este unul de perspectivă.  

„Proiectul acesta de agrement este nou. Sunt 100 de hectare în nordul orașului care momentan sunt teren viran pe care le vom transforma în următorii ani. Este un proiect de perspectivă. Avem deja o centură unde chiar anul acesta am plantat câteva mii de copaci. Inclusiv în oraș vom planta. Avem acest concept de mini-păduri, unde lăsăm o zonă în care plantăm mai multe specii și lăsăm să se dezvolte fără prea multe intervenții”, a conchis Dominic Fritz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE