Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski cere să fie judecat ''fiecare agresor şi măcelar''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi în faţa parlamentarilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să fie judecat "fiecare agresor şi măcelar", reiterându-şi dorinţa instituirii unui tribunal internaţional împotriva Moscovei, şi a cerut Franţei şi Italiei mijloace de apărare antiaeriană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor şi fiecare asasin şi măcelar trebuie adus în faţa justiţiei pentru crime comise în timpul acestui război", a lansat Zelenski în cursul unei alocuţiuni susţinută în format de videoconferinţă cu ocazia unei sesiuni a APCE.

„Trebuie create mecanismele juridice indispensabile pentru a face asta. Aveţi un rol deosebit pentru a crea un tribunal special care să aducă Rusia în faţa justiţiei şi să aplice principiile dreptului internaţional", a mai spus preşedintele ucrainean.

Acesta formulase deja o cerere similară la sfârşitul lunii septembrie, în faţa Naţiunilor Unite, privind crearea unei instanţe care să judece "crima de agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Trebuie garanţii pentru a asigura o pace pe termen lung. Noi am putut vedea cum Rusia respinge orice dialog, cum vrea să vorbească limbajul terorii. Acest fapt trebuie să fie recunoscut la toate nivelurile, juridic, politic", a adăugat el, reproşând în treacăt Consiliului Europei că nu a tratat cu destulă severitate Rusia după anexarea Crimeii în 2014.

„Pretextul dialogului cu Rusia nu trebuie să mascheze unele faţete ale acestui război şi să servească drept camuflare a adevărului", a mai spus el.

„Consiliul Europei va fi lider pentru a cere socoteală şi a despăgubi marile pierderi suferite în timpul acestui război. Vă cer să susţineţi, în calitate de europeni, acest proiect", a declarat Zelenski, cerând ca agresorul "să fie făcut să plătească preţul corect pentru agresiunea sa şi să se pregătească o cale pentru ca responsabilii de acest război de agresiune să răspundă pentru actele lor".

„Izolarea Rusiei pe plan diplomatic este importantă, este presiunea care trebuie făcută ca să-i împovăreze: trebuie arătat poporului rus că acest război îl va costa scump", a afirmat Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte UE, Cei 27 nu au o poziţie comună asupra cererii privind instituirea unui tribunal special.

Dar comisarul european al justiţiei, Didier Reynders a apreciat joi că „mai întâi trebuie utilizate la maximum toate instrumentele existente": serviciile procurorului general ucrainean, investigaţiile efectuate de 14 ţări membre, ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Volodimir Zelenski a mai cerut mai multe mijloace militare antiaeriene pentru a proteja "toate cerurile ucrainene"

„Avem propriul nostru dispozitiv, dar acesta nu este suficient, căci avem o ţară foarte întinsă, cu multe echipamente de protejat. Germania ne-a dat un prim sistem care urmează a fi livrat în curând, SUA au confirmat sprijinul cu noi dispozitive moderne, dar noi sperăm mai mult de la Franţa şi Italia în acest domeniu al apărării antiaeriene", a afirmat preşdintele Ucrainei. "Nu avem decât 10% din ceea ce avem nevoie", a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE