Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski cere insistent retragerea militarilor ruși de la centrala nucleară din Zaporojie

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou Moscovei să-și retragă ”cât mai repede posibil” militarii de la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a reveni sub controlul deplin al Ucrainei. Liderul de la Kiev a subliniat că secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres a ajuns deja în Ucraina.

"Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi al tuturor zonelor învecinate şi să-şi retragă echipamentul militar de la centrală.

Acest lucru trebuie să aibă loc fără niciun fel de condiţionări şi cât mai repede posibil", a menţionat Zelenski pe Telegram, conform Agerpres.

Volodimir Zelenski a menționat că diplomați, cercetători ucraineni și Agenția Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) fac demersuri pentru a trimite o misiune a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie .

"Doar transparenţa absolută şi o situaţie aflată sub control la şi lângă centrala nucleară din Zaporojie poate garanta statului ucrainean, comunităţii internaţionale şi AIEA revenirea la o siguranţă nucleară normală", a mai spus preşedintele ucrainean.

Vizita unei misiuni a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie se va număra printre subiectele dezbătute în timpul unei întrevederi între Volodimir Zelenski, Antonio Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va avea loc joi în oraşul Lvov din vestul Ucrainei.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a ajuns miercuri în Lvov, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei.

După întrevederea cu Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, va vizita orașul Odesa și ulterior Istanbulul în zilele următoare, au anunțat reprezentanții ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE