Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski a trecut prin România. Președintele Ucrainei a aterizat pe Aeroportul din Suceava în drumul de întoarcere de la Vilnius

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut prin România în drumul său de întoarcere de la Vilnius, unde a participat la summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Surse oficiale au declarat pentru Euronews România că liderul de la Kiev a aterizat pe Aeroportul Internațional Suceava, de unde a fost preluat de o coloană oficială cu care s-a întors în Ucraina.

Volodimir Zelenski a anunțat vineri că se află în Cernăuți, unde a participat la „Congresul Mondial al Ucrainenilor”. La summitul de la Vilnius al Inițiativei celor trei Mări, Zelenski a avut o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis.

Liderul de la Kiev a fost oficial în România în 10 octombrie 2023, când a fost primit la Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis. În acea vizită, cei doi șefi de stat au semnat un document prin care relația dintre România și Ucraina a fost ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

Motivul pentru care Volodimir Zelenski a trecut prin România

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Este a doua oară când Volodimir Zelenski ajunge în România. Prima dată a fost în octombrie anul trecut când s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Joi noapte, Zelenski a venit din Lituania, de la Vilnius, unde a fost organizat summitul celor trei mări și a preferat o rută ocolitoare. A zburat deasupra Poloniei și a aterizat pe aeroporoul internațional de la Salcea, din județul Suceava.

De acolo s-a urcat într-o coloană de mașini, cu însoțitori, și a trecut granița în Ucraina. Vineri, s-a oprit la Cernăuți, după cum anunță chiar Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram.

Acolo s-a întâlnit cu liderul Congresului mondial al ucrainenilor, congres care se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului.

Volodimir Zelenski a ales acest traseu pentru siguranța de care dă dovadă acest lucru. Nu putea să zboare deasupra Belarusului deși drumul mai scurt era până în Polonia, de unde a plecat, de altfel, spre multe alte destinații, inclusiv spre Statele Unite.

Faptul că Volodimir Zelenski a ales să vină până în România e un semn că relațiile dintre cele două țări sunt puternice, poate la nivel de parteneriat strategic, așa cum s-a întâmplat prin semnarea unui document în toamna trecută.

Ucraina are nevoie de România. E una dintre principalele țări de tranzit pentru cerealele ucrainene și să nu uităm de inițiativele umanitare - hubul umanitar de la Siret, tot din județul Suceava”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE